Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan du äntligen panta dina snusdosor – så här gör du

- 17/06/2019, 18:35

Visst vore det trevligt att få pengar tillbaka när du ska byta dosa? Nu blir drömmen verklighet! Eller ja, du kan i alla fall göra en riktigt god gärning. Nu kan du panta din snusdosa, vara snäll mot miljön och samtidigt skänka pengar.

Såklart är det inte bara snusare som kan panta dosorna. Vem som helst kan samla på sig så många dosor som det bara är möjligt och sedan kila i väg och återvinna. Detta kan ju faktiskt vara en möjlighet till att bli värsta miljöhjälten?!

Du kan alltså återvinna snusdosan och genom det skänka pengar! För att nå ut till alla snusare där ute har nu snusföretaget Swedish Match dragit igång storsatsningen: Pant på snusdosor.

Uppmaningen till alla snusare

Det är nämligen så att över en miljon svenskar snusar idag, men tyvärr har inte alla koll på hur man återvinner den tomma dosan på bästa möjliga (och rätt) sätt.

Panten är en uppmaning till alla snusare att helt enkelt sortera sin gamla dosa rätt.

Vissa snusdosor består ju till större del av plast och borde alltid återvinnas med plast. Men hur många tänker på det när dosan är slut, att den ska återvinnas med all annan plast? Till nästa fråga: Hur och var återvinner man snusprillor?

– I Sverige är det drygt en miljon snusare som i snitt snusar upp 3 - 4 dosor i veckan. Den vanligaste frågan vi får är om snusdosan går att återvinna och ja, det gör den, säger Johan Wredberg, presschef på Swedish Match till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har hittat ett sätt där vi kan uppmärksamma att det är viktigt att man lägger plastdosan i återvinningen.

Så fungerar det

Stationerna där du kan panta din dosa är i samarbete med Håll Sverige Rent, som är en ideell stiftelse. Dessa pantstationer kommer att finnas från och med 18 juni i Swedish Match egna snusbutiker som finns i Stockholm, Göteborg, Lund, Åre och i Strömstad.

Men möjligheten att panta sin snusdosa kommer också att finnas på festivaler och evenemang under kommande sommar.

Hur skänks pengar? Jo, för varje dosa som pantas går en krona till Håll Sverige Rent. Vilka står för pantkalaset? Det är det Swedish Match som gör.

Så skänker du dubbelt så mycket

Vill man skänka dubbelt så mycket, alltså två kronor per dosa, så kan man registrera sin mailadress och då även följa sina skänkta kronors resa till en förbättring av miljön. Du kan alltså se exakt vart dina pengar går!

Wredberg informerar att de även tar emot konkurrenternas snusdosor, så du behöver alltså inte hålla koll på vad du pantar – bara att du pantar!

Nyheter24 har tidigare skrivit om när "snuspanten" infördes på prov i Norge. Här kan du läsa mer om det.