En snusare lägger in en prilla.
Norge testar nu ett system med snuspant. - Foto: Erlend Aas/Fredrik Sandberg/TT

Här kan du få betalt – för att panta din snusdosa

Vill du ha betalt när du byter dosa? Nu införs "snuspant" på prov i Norge – och för den som vill gå omkring och samla dosor kan det bli en rejäl slant.


Vad skulle du tycka om en ”plastpant”, som gör att du får pengar tillbaka när du lämnar in din tomma snusdosa? 

Detta är verklighet just nu i Norge, där man testar pant på snusdosor. Hela 30 procent av Norges befolkning använder tobak i någon form, och nyligen kom forskning som visar att just snus inte är så farligt som man tidigare trott

Men nu testar alltså Oslo att ge pengar till den som pantar sin snusdosa, eller ”snusboks” som man kallar dosorna i vårt nordliga grannland. Hela två kronor per dosa blir det om man registrerar sin e-postadress i systemet, så den som samlar på sig dosor kan tjäna en hacka. 

– Pant på snusdosor kan bli en väldigt bra lösning när det gäller att få koll på snusdosorna och plasten som är i omlopp, säger Simen Knudsen, grundare av Nordic Ocean Watch, som jobbar med att få bort plast ur naturen, till NRK. 

Precis som när man pantar flaskor här i Sverige kan man välja om man vill ha pengarna i handen, eller om man vill skänka bort kosingen till välgörenhet. 

I det norska testet går pengarna man skänker till att rensa upp plastrester ur natur och hav. 

Och eftersom det är Swedish Match som betalar ”panten” så blir inte dosan dyrare. 

– Alla dosor ger pant, vi gör ingen skillnad på olika märken. Detta handlar om plast, inte snus, säger Swedish Matchs Norge-chef Geir Hammer till NRK.

Nyligen kom ett nytt EU-beslut – som blev ett hårt slag för svenska snuset. Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det här införas i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.