Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här kan du få betalt – för att panta din snusdosa

- 26/02/2019, 11:34 -

Vill du ha betalt när du byter dosa? Nu införs "snuspant" på prov i Norge – och för den som vill gå omkring och samla dosor kan det bli en rejäl slant.

Vad skulle du tycka om en ”plastpant”, som gör att du får pengar tillbaka när du lämnar in din tomma snusdosa? 

Detta är verklighet just nu i Norge, där man testar pant på snusdosor. Hela 30 procent av Norges befolkning använder tobak i någon form, och nyligen kom forskning som visar att just snus inte är så farligt som man tidigare trott

Men nu testar alltså Oslo att ge pengar till den som pantar sin snusdosa, eller ”snusboks” som man kallar dosorna i vårt nordliga grannland. Hela två kronor per dosa blir det om man registrerar sin e-postadress i systemet, så den som samlar på sig dosor kan tjäna en hacka. 

– Pant på snusdosor kan bli en väldigt bra lösning när det gäller att få koll på snusdosorna och plasten som är i omlopp, säger Simen Knudsen, grundare av Nordic Ocean Watch, som jobbar med att få bort plast ur naturen, till NRK. 

Precis som när man pantar flaskor här i Sverige kan man välja om man vill ha pengarna i handen, eller om man vill skänka bort kosingen till välgörenhet. 

I det norska testet går pengarna man skänker till att rensa upp plastrester ur natur och hav. 

Och eftersom det är Swedish Match som betalar ”panten” så blir inte dosan dyrare. 

– Alla dosor ger pant, vi gör ingen skillnad på olika märken. Detta handlar om plast, inte snus, säger Swedish Matchs Norge-chef Geir Hammer till NRK.

Nyligen kom ett nytt EU-beslut – som blev ett hårt slag för svenska snuset. Läs mer om det här!

Borde det här införas i Sverige?