Efter hårda kritiken: Boken med Greta Thunberg ändras

- 20/06/2019, 11:10 -

Greta Thunbergs föräldrar Marlena Ernman och Svante Thunberg har skrivit boken "Scener ur hjärtat". Men upplagorna som ges ut i Danmark och Norge ser ut att vara skrivna av Greta Thunberg själv. Nu riktas skarp kritik.

Trots att klimataktivisten Greta Thunberg gjort stora avtryck hos miljontals människor världen runt under den senaste så är hon även en 16-årig flicka som precis gått ut grundskolan. Dessutom är hon dotter till en av Sveriges största operasångerskor, Marlena Ernman

2018 gav Ernman och Gretas pappa, Svante Thunberg, ut boken "Scener ur hjärtat" – en bok som Marlena Ernman beskriver så här

Den här historien handlar om mig och min familj och den kris som drabbade oss. Men det är framförallt en berättelse om krisen som omger oss alla. Kanske handlar den om utbrända människor på en utbränd planet där väder, vind och vardag ökar i styrka för varje dag. Att hålla ihop som människor och att hitta hållbarhet, det är hjärtat i denna bok.

Men att det är föräldrarna som skrivit boken framkommer inte riktigt – i alla fall inte i Norge och Danmark. 

Skarp kritik

Nu anklagas både de norska och danska utgåvorna av boken för att ge intryck att det är Greta Thunberg själv som skrivit boken.

Det är norska förlaget Cappelen Damm som ger ut den norska upplagan av "Scener i hjärtat" senare i augusti. Men på deras bok står Greta Thunberg som huvudförfattare, något som kritiseras. 

Även i Danmark har kritiker sagt att bokens look gör att man tror att den är skriven av Greta Thunberg. 

Utgåvan av boken kritiseras för att se ut att vara skriven av Greta Thunberg. Bildkälla: Politikens förlag

Ändrar omslaget 

Den norska tidningen Aftenposten skriver att förlaget Cappelen Damm nu ändrar på omslaget och gör att Marlena Ernman står som huvudförfattare.

Vill du läsa mer om Greta Thunberg? Läs då:

Greta Thunberg har slutat grundskolan – här är hennes slutbetyg

Greta Thunberg kräver global klimatstrejk: "Vuxna måste också strejka"

Åkesson till attack mot Greta Thunberg: "Iscensatt pr-kampanj"

Greta Thunberg efter Jimmie Åkessons attack: "Så desperat"

Vad tycker du om Greta Thunbergs jobb för klimatet?