Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg efter Jimmie Åkessons attack: "Så desperat"

- 24/05/2019, 13:02 -

Jimmie Åkesson (SD) har tidigare kritiserat klimataktivisten Greta Thunberg, 16, för att hon driver en "iscensatt pr-kampanj". Nu svarar Thunberg på kritiken.

Under hösten i fjol började 16-åriga Greta Thunberg att skolstrejka varje fredag, och har gjort det sedan dess. Detta för att uppmärksamma klimatfrågan men också för att få politiker att agera. 

Sedan dess har hon bland annat prytt omslaget på Time Magazine, träffat påven, blivit nominerad till Nobels fredspris och pratat i så väl EU-parlamentet som i det italienska parlamentet. Hon har även hyllats av flera stora världsstjärnor och politiker. 

Men inte alla tror på det hon gör.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har tidigare sagt att Thunbergs klimataktivism är en "iscensatt pr-kampanj som medierna hakar på", något som Nyheter24 tidigare skrivit om.

– Det är allmän känt att det ligger en reklambyrå bakom. Jag har respekt för hennes engagemang, men man ska inte glömma att hon är ett barn, sa SD-ledaren när han gästade programmet Malou efter tio. 

Gretas svar: "Så desperat"

Under fredagen, bara två dagar innan EU-valet, genomförs den andra globala skolstrejken för klimatet. I Stockholm arrangeras ett stort evenemang i Kungsträdgården, där flera artister kommer delta. Självklart är även Greta Thunberg på plats. 

I samband med evenemanget svarade Thunberg på den attack som Åkesson tidigare riktat mot henne. 

– Det är inte direkt till honom utan i allmänhet, att det är väldigt ledsamt att folk försöker hitta på saker. Att de är så desperata och känner sig så hotade av den här rörelsen att de bara hittar på saker, säger Greta Thunberg i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hon fortsätter:

– Att folk tror så lite om varandra att man aldrig kan göra något för en god sak, utan att det alltid måste vara en dold agenda bakom. Det tycker jag är väldigt sorgligt.

Läs också: Här är allt du behöver veta om Greta Thunberg