Greta Thunberg, Jimmie Åkesson
Greta Thunberg efter Jimmie Åkessons attack: "Han är desperat" - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Jean-Francois Badias/AP/TT

Greta Thunberg efter Jimmie Åkessons attack: "Så desperat"

Jimmie Åkesson (SD) har tidigare kritiserat klimataktivisten Greta Thunberg, 16, för att hon driver en "iscensatt pr-kampanj". Nu svarar Thunberg på kritiken.


Under hösten i fjol började 16-åriga Greta Thunberg att skolstrejka varje fredag, och har gjort det sedan dess. Detta för att uppmärksamma klimatfrågan men också för att få politiker att agera. 

Sedan dess har hon bland annat prytt omslaget på Time Magazine, träffat påven, blivit nominerad till Nobels fredspris och pratat i så väl EU-parlamentet som i det italienska parlamentet. Hon har även hyllats av flera stora världsstjärnor och politiker. 

Men inte alla tror på det hon gör.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har tidigare sagt att Thunbergs klimataktivism är en "iscensatt pr-kampanj som medierna hakar på", något som Nyheter24 tidigare skrivit om.

– Det är allmän känt att det ligger en reklambyrå bakom. Jag har respekt för hennes engagemang, men man ska inte glömma att hon är ett barn, sa SD-ledaren när han gästade programmet Malou efter tio. 

Gretas svar: "Så desperat"

Under fredagen, bara två dagar innan EU-valet, genomförs den andra globala skolstrejken för klimatet. I Stockholm arrangeras ett stort evenemang i Kungsträdgården, där flera artister kommer delta. Självklart är även Greta Thunberg på plats. 

I samband med evenemanget svarade Thunberg på den attack som Åkesson tidigare riktat mot henne. 

– Det är inte direkt till honom utan i allmänhet, att det är väldigt ledsamt att folk försöker hitta på saker. Att de är så desperata och känner sig så hotade av den här rörelsen att de bara hittar på saker, säger Greta Thunberg i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hon fortsätter:

– Att folk tror så lite om varandra att man aldrig kan göra något för en god sak, utan att det alltid måste vara en dold agenda bakom. Det tycker jag är väldigt sorgligt.

Läs också: Här är allt du behöver veta om Greta Thunberg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.