Barnmisshandel
Föräldrarna döms till tre års fängelse. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Johan Nilsson/TT

Misshandlade sina barn - stoppade chilipeppar i rumpan på sonen

Nu har domen kommit mot föräldrarna som systematiskt misshandlade sina fyra barn genom att bland annat dra dem i håret och verbalt hota dem om de inte gjorde som de skulle.


I februari kom det fram att två föräldrar till fyra barn, en flicka och tre pojkar mellan fyra och nio år, medvetet hade misshandlat dem fysiskt på olika sätt under många år i Sverige.

Utåt sett sägs de dock ha framstått som en kärleksfull och vanlig familj, iallafall om man frågar grannar och anhöriga.

Men bakom stängda dörrar hade föräldrarna bränt sina barns fingrar med tändare, fört upp chilipeppar i rumpan på dem samt slagit ihop deras pannor mot varandra. 

Nu har domen mot föräldrarna kommit, rapporterar Aftonbladet.

De döms av tingsrätten till tre års fängelse för grov fridskränkning.

Räddade efter samtal till Bris

Men föräldrarnas våld hade troligtvis inte slutat om det inte var för en av sönerna, endast nio år gammal.

Det var i skolan som han fick höra talas om Bris, organisationen som hjälper barn och unga i samhället. Sonen pratade med sin lärare, som gav honom en telefon att använda för att ringa till barnrättsorganisationen.

Efter samtalet, som alltid är anonymt om man ringer in till Bris, fick barnet prata med socialtjänsten. Då kom det fram vad han och hans syskon varit med om hemma. Fallet var så pass illa att socialtjänsten gjorde ett omgående ingripande. 

Stoppade chilipeppar i rumpan på sin son

I förhör med polis och socialtjänst berättade barnen om de straff de blev tilldelade om de inte löd. Ett exempel som finns med i förundersökningen var när den nioårige pojken lekte med en kompis och drog ner byxorna på varandra.

Som straff drog pappan sonen i håret och tog med honom till toaletten, där han stoppade in chilikrydda i rumpan på pojken.

– Det sved ganska länge och jag grät mycket, berättar han i förhöret med polisen, rapporterar Aftonbladet.

När det var gräl hemma hos familjen så brukade den minsta, endast fyra år gammal, gömma sig under sängen. När föräldrarna hittade honom drog de upp honom genom att ta tag i håret. 

Sonen hade ringt Bris efter att ha hört talas om organisationen i skolan. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Bildkälla: Pixabay

Ville bort från föräldrarna

Till slut hittade socialtjänsten en ny familj till de fyra syskonen. Enligt förundersökningen var det tydligt att barnen längtade bort från sina föräldrar, och den yngsta kunde knappt tro sina ögon när de skulle få träffa sin nya familj.

– Jag tror jag drömmer, kan du nypa mig? hade en av de yngsta sagt, enligt en socialsekreterare som jobbade med fallet.

Något som gav syskonen glädje var då de gick och klippte sig. De berättar att det då inte skulle vara någon som kunde dra dem i håret längre.

Kommer behöva psykologhjälp

Idag mår alla barn bra och är fria från misshandeln. Pappan i familjen som omhändertog syskonen beskriver dem som mycket snälla, omtänksamma men rädda barn. 

– De lever med rädsla hela tiden. Den äldste är rädd för att pappan ska komma in genom ett fönster och hämta dem. Han är traumatiserad på riktigt. Han berättar hela tiden om vad han har varit utsatt för, berättar han i förundersökningen, enligt Aftonbladet.

Han nämner även att den nioårige sonen går till en psykolog för att komma över de traumatiska upplevelserna. Även barnens juridiska biträde är enig i att barnen kommer behöva professionell hjälp.

Nekar till anklagelserna

Men föräldrarna blånekar sina barns berättelser. Båda är chockade över vad barnen sagt och menar på att de aldrig skulle kunna göra något sådant. Mamman menar att det är orättvisa anklagelser och att hon inte är en sådan som gör sina barn illa.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker att det är orättvist. Tror ni att en mamma kan göra såhär mot sitt barn? Jag är inte en sådan mamma som gör något sådant här, säger hon i förhör.

Pappan erkänner dock att han har hotat barnen, men menar att det finns en skillnad mellan hot och faktiska handlingar. Han nekar till gärningarna.

Nöjd med domen

Barnens juridiska biträde tycker att domen föll rättvist.

– Det handlar om en lång tidsperiod och systematiserat våld, förklarar han för Aftonbladet.

Tingsrätten är fast beslutna kring domen och menar att de berättelser de fått höra av barnen är så pass detaljrika och självupplevda att det inte finns en tvekan om saken.

"Barnen är mellan fyra och nio år gamla och deras berättelser måste därför bedömas med utgångspunkt i vad man kan förvänta sig från så små barn. Trots deras låga ålder har tingsrätten funnit barnen trovärdiga" förklarar tingsrätten.

Behöver du eller känner du någon i behov av hjälp?

Bris är en barnrättsorganisation som hjälper barn under 18 år i behov av hjälp.

Bris.se kan du få chatta med någon alla dagar mellan 14-21. 

Telefonnummer till Bris är 116 111 om du är i behov av att prata med en kurator.

Du är alltid anonym när du ringer in till Bris.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Silikonmugg återkallas – kan orsaka kvävning

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Miljöpartiets fokus i EU- valet kommer att ligga på klimat, natur och demokrati.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.