Greta Thunbergs varning under talet på Brilliant Minds.
Greta Thunbergs varning under talet på Brilliant Minds. - Foto: Wiktor Nummelin TT/TT, Alessandra Tarantino AP/TT

Greta Thunbergs skarpa varning: ”Kommer leda till slutet…”

Greta Thunberg var ett av affischnamnen till den hypade konferensen Brilliant Minds tidigare i år. I ett tal hon gav under konferensen kom hon med en rejäl varning till jordens befolkning.


Greta Thunberg var en av en rad talare på den stora och hypade tech- och musikkonferensen Brilliant Minds, som hölls i Stockholm tidigare i juni. 

Inte helt otippat så talade Greta om klimatet inför den stora gruppen av framgångsrika entreprenörer, artister och andra kändisar. 

I sitt tal, som nu släppts i sin helhet, riktade Greta en skarp varning till jordens befolkning och hur man lever runt om i världen idag.

"Runt 2030 kommer vi att vara i en position där vi förmodligen satt igång en oåterkallelig kedjereaktion bortom mänsklig kontroll, som med stor sannolikhet kommer att leda till slutet för vår civilisation som vi känner till den idag", sade Greta i sitt tal.

Men hon passade även på att tända en strimma hopp för alla tvivlare och berättade att vi fortfarande har tid förhindra det.

"Såvida, under den tiden, permanenta och förändringar som saknar motstycke har ägt rum i alla aspekter i det industrialiserade samhället. Inklusive en minskning av våra koldioxidutsläpp på åtminstone 50 procent", fortsatte Greta.

Riktar en känga mot bland annat kändisar och politiker

Under det drygt åtta minuter långa talet som Greta höll så passade hon på att rikta en känga mot människorna med makt.

Hon förklarade att det inte var länder såsom Mozambique, Bangladesh och Colombia som var ansvariga för den rådande klimatkrisen. Utan att det var människor med makt som var en högst bidragande faktor.

"Det (krisen) beror mest på folk som ni här i publiken. Entreprenörer, kändisar, politiker och affärsledare. Människor med mycket makt. Människor som konsumerar enorma mängder av saker. Som ofta flyger omkring på jorden, ibland i privata flygplan", förklarade Greta.

Se en videosnutt från Gretas tal i videospelaren ovan!

MER: Vill du veta mer om konferensen Brilliant Minds, vilka som var där och vad som skedde? Då kan du läsa mer här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Greta?
Tack för din röst!