Italien
Nu är det klart: Sverige får inte vinter-OS 2026 - Foto: Andreas Hillergren/TT, Anders Wiklund/TT, Pixabay, Wikipedia

Nu är det klart: Sverige får inte vinter-OS 2026

Strax efter klockan 18.00 under måndagskvällen kom beskedet. Det stod mellan Stockholm/Åre och Milano/Cortina. Det blir Italien som får arrangera vinter-OS 2026.


Sverige har sökt sex stycken vinter-OS och ett sommar-OS under de senaste 41 åren – men aldrig fått det. 

Strax efter klockan 18.00 under måndagskvällen kom beskedet: Det blir Italien som får arrangera OS 2026. Som fick arrangera OS sent som 2006. 

Ryktats om utdelning av två OS

Tidigare har det ryktats om att Internationella olympiska kommittén skulle dela ut två OS, alltså ett till Sverige och ett till Italien. Teorin är ju inte omöjlig då det faktiskt har hänt tidigare. För två år sedan så bestämde IOK sommar-OS för både 2024 och 2028 – Paris och Los Angeles fick varsitt.

Dock dementerade Mats Olsson, pressansvarig för den svenska kampanjen, ryktet helt och hållet.

– Det är helt falskt, har han tidigare sagt till Expressen.

47 mot 34

När IOK meddelade beskedet visade det sig att matchen mellan länderna inte blivit så jämn som man trott att det skulle bli. Italien vann med 47 av rösterna, mot Sveriges 34.

Därför vill Sverige anordna ett vinter-OS

Ett OS och Paralympics skulle kunna skapa nya möjligheter att utöva vinteridrott i huvudstaden. Men det kan också bli en slags katalysator för en kanske rent av nödvändig förstärkning av andra idrottsanläggningar över hela landet.

– SOK, liksom svensk idrott i övrigt, är i grunden positiv till en ansökan. Vi har dock stor respekt för att de ekonomiska, sociala och miljömässiga frågorna måste innebära hållbara lösningar, liksom för vikten av att det skapas en enighet i Sverige om att vi ska ansöka om ett vinter-OS, säger Anette Norberg, guldolympier och styrelseledamot i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Nyheter24 har tidigare skrivit om allt du behöver veta om vinter-OS i Sverige 2026. Har du koll? Om inte kan du läsa mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige ha fått vinter-OS?
Tack för din röst!