Sverige vill arrangera vinter-OS 2026
Sverige vill ha vinter-OS 2026 - Foto: Andreas Hillergren/TT, Ulf Palm/TT

Här är allt du behöver veta om vinter-OS i Sverige 2026

I november 2017 gick Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ut med att Sverige var intresserad av att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.


Som du kanske redan vet har vinter-OS 2026 ännu inte tilldelats något land  – men Sverige är ett av länderna som vill ha det. 

Sveriges kampanj om att få vinter-OS går under namnet "Stockholm Åre 2026". 

SOK skriver på sin hemsida att tävlingarna skulle innebära nya möjligheter att utöva vinteridrott i huvudstaden och att det skulle leda till nödvändiga förstärkningar av befintliga idrottsanläggningar över hela landet. 

Så mycket kostar det

Olympiska kommittén vill också att eventet ska präglas av hållbarhet såväl ekonomiskt, socialt och miljömässigt. 

Den totala kostnaden för spelen uppskattas bli drygt 13 miljarder kronor. Främst ska det finansieras via Internationella Olympiska Kommitténs genomförandebudget – men också genom sponsorer, biljettförsäljning och merchandise. 

Spelens arenor 

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo ger på OS-kampanjens hemsida en guidning över hur och var de olika grenarna skulle genomföras.

Alpint

Alpint. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Åre skulle att ta det huvudsakliga ansvaret för de alpina grenarna. Men tävlingar i snowboard och freestyle ska också gå i Stockholm, i Hammarbybacken.

Skidåkning

Skidåkning. Bildkälla: Ulf Palm/TT

Längdskidåkning och skidskytte skulle också, åtminstone till viss del, ske i Stockholm. Därför planerar man att bygga en ny skidanläggning – inte enbart för de olympiska spelen – utan som ska kunna användas långsiktigt för vardagsmotion. Alternativen som finns på bordet är att den ska anläggas i Bisslinge, som ligger i Sollentuna, eller Hamra, som ligger i Botkyrka. Men tävlingar kan också komma att hållas i Falun. 

Backhoppning och nordisk kombination kommer att hållas i Falun. 

Kälksport

Kälksport. Bildkälla: secretlondon123/Wikicommons

De olympiska kälksportena kan utspela sig i Sigulda, Lettland, om Sverige får arrangörsskapet. Sverige har ingen egen anläggning och kostnaden för en ny skulle bli omfattande. Anledningen till att Lettland ses som ett alternativ är på grund av närheten, för att de har en anläggning som ska renoveras och att det finns ett stort publikintresse där. Lettland arrangerar världscuptävlingar varje år men är för litet för att ensamt kunna arrangera ett vinter-OS. 

Ishockey/Konståkning/Skridskor 

Skridskor. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Huvudarenan för ishockeyn skulle bli Globen i Stockholm - men Scaniarinken i Södertälje skulle också användas. 

Tele2 Arena skulle bli värd för konståkningen. Det är en olympisk gren som är väldigt populär och drar mycket folk – därför behövs en plats som rymmer många åskådare. Shorttrack skulle hållas i samma arena. 

Big Air

Big Air. Bildkälla: Jacques Boissinot/TT

Olympiska Stadion i centrala Stockholm – som var värd för sommar-OS 1912 - skulle vara platsen för Big Air. 

Invigning

Invigning. Bildkälla: Andreas Hillergren/TT

Till sist skulle invigningsceremonin hållas på Friends Arena i Stockholm. En stor arena dit det är smidigt för folk att ta sig med kollektivtrafik. 

Den avgörande omröstningen hålls på måndagen den 24 juni - kring 17:25. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige arrangera vinter-OS 2026?
Tack för din röst!