Flera badplatser i västra Sverige har stängt på grund av otäcka bakterier.
Flera badplatser i västra Sverige har stängt på grund av otäcka bakterier. - Foto: Erik Johansen/TT, Johan Nilsson/TT

Badplatser i västra Sverige stängda – vattnet förorenat

Flera badplatser på västkusten har tvingats stänga efter larm om förorenat vatten. Det tros vara på grund av att vattnet blandats med bakterier som kan göra dig magsjuk.


Nu avråds boende på västkusten från att bada i vattnet, då kommunen upptäckt E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, med andra ord – bajspartiklar.

Får du i dig det förorenade vattnet är risken stor att du blir magsjuk. 

Kan bero på fågelbajs

Men hur kommer det sig att vattnet blivit förorenat?

– Vår teori är att det har funnits fågelbajs på stranden som spolats i badvattnet när det regnat. Vi har inget reningsverk i närheten, så jag har svårt att tro på att vattnet har förorenats med avloppsvatten, förklarar Puja Broväck, miljöinspektör på Uddevalla kommun till SVT.

Det var Lindesnäs badplats i Uddevalla som blev tvunget att stängas för allmänheten efter att man upptäckt höga halter av E.coli-bakterier vid en vattenprovtagning under måndagen. 

Nu väntar de på att nya prover ska komma in innan de kan öppna badplatsen igen.

Men Uddevalla är inte ensam. Även Sandareds badplats, Borås, stängdes efter att runt 10-15 barn hade fått i sig vattnet och därav blivit magsjuka.

Två möjliga anledningar

Enhetschefen på Folkhälsomyndigheten Anneli Carlander, berättar för SVT att det finns två möjliga anledningar till varför vattnet förorenats med dessa slags bakterier.

– Om det gäller ett reningsverk eller enskilt avlopp så behöver kommunen titta på hur strömmarna ser ut, eftersom det påverkar badplatser kontinuerligt. Men gäller det ytavrinning, vilket kan vara avföring från fåglar, katter eller hundar, så sker det slumpmässigt, förklarar hon.

En lösning skulle då enligt henne vara att städa upp fågelbajs från stranden, så att deras avföring inte når vattnet när det regnar, skriver SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.