Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter Umeå-kraschen: Nu får flygplansmodellen flyga igen

- 26/07/2019, 16:23 -

Söndag den 14 juli kraschade ett plan i Umeå – något som resulterade i att samtliga ombord omkom. Nu får flygplansmodellen återigen brukas efter en tids avställning.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur flygplanstypen som var inblandad i Umeå-kraschen ställdes av, det kan du läsa mer om här

Under fredagen blev det klart att flygplanstypen återigen får flyga, det efter beslut från europeiska och australiska flygsäkerhetsmyndigheterna, enligt Aviation Safety Network.

Beslut från

Den 14 juli omkom totalt nio personer när ett plan av modellen Gipps Aero GA8 Airvan kraschade i Umeå. Efter olyckan beslutade den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa och den australiska myndigheten Casa att  all flygning med modellen skulle stoppas. 

”Tidiga rapporter visar att en vinge kan ha lossnat från flygplanet innan det störtade, men roten till olyckan är inte fastslagen”, skrev Easa i samband med beslutet.

Hävt beslutet

Nu har myndigheten hävt beslutet, det efter att Easa uppgett att flygkraschen troligtvis uppkommit efter att planet hade exponerats för mer aerodynamiska massor än vad typen är byggd för.

Det finns alltså inga bevis för att det finns inbyggda fel i själva flygplansmodellen, vilket gör att modellen återigen får brukas, enligt Aviation Safety Network.

Läs även: Sju män och två kvinnor dog i flygkraschen i Umeå – här är allt vi vet