Avstall-alla-plan-efter-kraschen
Expert vill avställa alla plan av modellen efter Umeåkraschen - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Efter kraschen i Umeå: Samtliga plan av modellen ställs av

​Flygkraschen som inträffade i Umeå under söndagen är den värsta i Sverige sedan 1989 – och nu vill en säkerhetsexpert att samtliga plan av modellen ska avställas. Något som även görs under måndagen.


Ännu är det oklart vad som egentligen hände igår, söndagseftermiddag, som fick ett plan att krascha strax utanför Umeå. 

Nu vill dock flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll att samtliga plan av modellen ska ställas av på marken, detta tills en noggrann inspektion har gjorts. 

100 gånger större risk 

Kjäll menar att risken för olyckor är betydligt större för privata plan jämfört med kommersiella plan. Detta då dessa generellt är byggda utifrån mer avslappnade regelverk och även ofta har piloter med lägre utbildningsnivå.

– Det kan vara upp till 100 gånger större risk att flyga privatflygplan, dess olika grenar i genomsnitt, än att åka som passagerare i linjefarten, förklarar han för SVT

Det privata planet som kraschade under söndagseftermiddagen var av modellen GippsAero GA8 Airvan. Dessa har tillverkats i drygt 200 exemplar och är av det äldre slaget. 

Det är också en modell som Kjäll nu vill ska avställas – i alla fall tills en noggrannare inspektion har genomförts.

Avställ planen som säkerhetsåtgärd

Utöver olycksplanet finns det i Sverige två ytterligare plan av modellen som fortfarande är i bruk. Kjälls förslag är dock att dessa i nuläget bör avställas. 

– Jag tror att den här flygplanstypen tillfälligtvis måste gås igenom. Att den blir “groundad” som man säger på flygspråk.

Under måndagen tar de två andra hoppfallskärmsklubbarna som använder modellen beslutet att inte använda planen tills vidare, skriver SR.

– Det finns två fallskärmsklubbar till i landet som använder den här modellen. De har tillsvidare valt att ha sina plan ståendes på marken, säger Petter Alfsson-Thoor, riksinstruktör i Svenska Fallskärmsförbundet, till SR.

Tillverkaren beklagar 

Kerry Ashcroft är europeisk representant för tillverkaren bakom planet. Han uppger att de ännu försöker kartlägga situationen och att de djupt beklagar vad som har hänt, skriver Expressen.  

Läs även: Flygkraschen i Umeå – här är allt vi vet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.