Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gretas svar kritiken om segelresan: "Inga pengar inblandade"

- 31/07/2019, 16:51 -

Klimataktivisten Greta Thunberg har bestämt sig för att resa med segelbåt till USA, detta för att inte bidra med koldioxidutsläpp. Nu svarar hon på kritiken hon har fått kring beslutet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om klimataktivisten Greta Thunbergs kommande segelresa till USA, det kan du läsa mer om här. Thunberg har både fått ris och ros för sitt beslut. Nu svarar 16-åringen på kritiken genom ett Twitter-inlägg. 

Reser över atlanten med båt

Thunbergs beslut att segla till New York, USA, bottnar i att hon inte vill bidra till ett sämre klimat genom att flyga. Nu har det dock framkommit att den båt som planeras att användas för resan bland annat är sponsrad av biljätten BMW och den stora koncernen LVMH – något som hon fått en hel del kritik för.

Flera kommersiella sponsorer 

Segelbåten som ska användas heter Maliza II och ägs av den monegaskiska kungafamiljen. Bland båtens sponsorer finns bland annat bilföretaget BMW. 

Båten används även ibland i race världen över, också då brukar den göra reklam för kommersiella företag på segel och bordläggning.

Greta Thunberg Twitter
Greta Thunberg berättade först om resan på Twitter. Bildkälla: Twitter/GretaThunberg

EU:s svarta lista 

Det har även gjorts kopplingar mellan båten och en del tveksamma verksamheter, till exempel är den schweiziska bankgruppen EFG en sponsor till båten. Detta är även ett bolag som har flertal kontor i olika skatteparadis som återfinns på EU:s "svarta lista", skriver Expressen.

Thunberg svarar

Thunberg är dock inte sen med att svara på kritiken. Under onsdagen skriver hon på Twitter

”Självklart har Team Maliza sponsorer. Men när det kommer till resan med mig till New York finns inga kommersiella sponsorer. Alla kommersiella sponsorers loggor har tagits bort. Inga pengar eller framtida betalningar är involverade. De erbjöd mig en gratis skjuts för att de stöder min sak.”

Greta Thunberg Twitter
Bildkälla: Twitter/GretaThunberg

Läs även: Greta Thunberg gör musik för klimatet – släpper låt med band

Vad tycker du om Gretas segelresa?