Onsdag 19 Maj
Stockholm

Vakter sågar nya rökförbudet: "Känns inte riktigt genomtänkt"

Vakter -uttalar-sig-om-nya-rokforbudet
Vakter uttalar sig om nya rökförbudet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Magnus Andersson/TT

1 juli 2019 infördes ett nytt rökförbud som upprört många – däribland säkerhetsvakter på krogar och klubbar, visar det sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1 juli 2019 utökades rökförbudet i Sverige. Detta gjorde att det bland annat blev förbjudet att röka utanför nattklubbar och krogar på avsedda områden, vilket tidigare var tillåtet.

I en intervju med Aftonbladet uttalar sig nu flera säkerhets- och ordningsvakter om förbudet, och de är inte imponerade. 

"Merjobb och tjafs" 

Rökförbudet kan tyckas irriterande för vissa krog- och klubbgäster, men nu visar det sig att även säkerhetsvakter har ett och annat att säga om det nya förbudet. Bland annat säger en säkerhetsvakt som inte vill framträda med namn följande till Aftonbladet:

– Tidigare hade vi en kö att hålla reda på, vilket var en tillräckligt stor utmaning. Nu har vi två. Det har gett oss ett otroligt merjobb och ännu mer tjafs vilket drabbar personal och andra gäster.

Bildkälla: Magnus Andersson/TT

Lättare att smuggla in droger

Säkerhetsvakten uppger även att de tidigare hade en policy som löd "utgång betyder hemgång", vilket innebar att ingen fick lämna klubben för att sedan komma tillbaka. Denna regel är dock nu omöjlig att följa, vilket ställer till det på flera sätt. 

– Regeln med ”utgång betyder hemgång” hade vi för att gäster inte skulle kunna gå ut och hämta droger eller kanske ett vapen. Förbudet innebär en större risk för våra gäster, säger säkerhetschefen till Aftonbladet.

"Känns inte helt genomtänkt" 

Även Jan Höglund, ordningsvakt och ledamot i branschförbundet Sveriges Förenade Ordningsvakter, håller med om att förbudet är bristfälligt.

– Just det här känns inte helt genomtänkt. Det blir ett problem för oss när vi inte kan hålla koll på vem som springer ut och in från ställena, säger han till Aftonbladet.

Läs även: Nya rökförbudet 2019: Här är allt du behöver veta

Gillar du rökförbudet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela