Meteorologisk höst
Hösten är här - Foto: TT/Borgen Ørn, Tomas Oneborg/SvD/TT

Beskedet om hösten från SMHI: "Då kommer kylan"

Sveriges sommar har bjudit på en salig blandning av väder, det har stundtals varit supervärme men också regn och rusk. Men, är vi redo för hösten? Enligt SMHI borde vi vara det, då den meteorologiska hösten redan anlänt till vissa delar av vårt land.


Den svenska sommaren har varit minst sagt förvirrande vädermässigt. Och hur ser kommande veckan ut? Jo, det kommer att fortsätta vara växlande med att en del har sol, främst i södra Sverige. 

"En hel del skurar"

– Vi kommer också ha fortsatt en hel del skurar som passerar. Längre norrut i landet så blir det molnen som dominerar hela veckan, men också med en hel del regn och skurar. Så man får vara beredd på fortsatt ostadigt väder, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, till Nyheter24.

Även om det kan förekomma skurar i stort sätt hela landet så finns det fortfarande möjligheter för lite sol. Och det är södra Sverige som har störst chans att njuta lite extra av sensommaren.

Så, när kommer hösten?

Jörpeland meddelar att den meteorologiska hösten faktiskt redan har anlänt. Men det gäller inte hela landet, utan endast i norra fjällen. 

Resten av landet får vänta lite till på det burriga krispvädret. 

För norra Norrlands del så brukar hösten nå i slutet på augusti fram till början av september. Och mer söderut i Sverige? Dit brukar den meteorologiska hösten inte anlända förrän i slutet på oktober. Och även om SMHI inte gör så pass långa prognoser så ser det inte ut att vara något speciellt avvikande vädermässigt för i år. 

– Vi har ganska normala temperaturer för augusti. Det är en dryga 20 grader i söder och omkring 15 grader i norr, säger Jörpeland och avslutar med:

– Sommaren kommer att hänga kvar ett tag till!

Nyheter24 har tidigare skrivit om forskning som visar på att vara på dåligt humör kan vara bra för hälsan. Nyfiken? Då kan du läsa mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du till hösten?
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.