Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart kan Sveriges första cannabisläkemedel för barn tillåtas

- 19/08/2019, 11:34 -

I Sverige finns endast ett godkänt läkemedel baserat på cannabis – något som snart kommer att ändras. Det efter att Läkemedelsverket planerar att godkänna ytterligare ett cannabisläkemedel, varav denna är riktad till barn.

I flera länder finns en variation av cannabisläkemedel ute på den medicinska marknaden, något som inte är fallet här i Sverige, där endast ett sådant preparat finns tillåtet. 

Inom en snar framtid ska dock det här att ändras – detta då ett cannabisläkemedlet för barn planeras att tillåtas. 

Medicin för barn med svår epilepsi  

Läkemedlet heter Epidiolex och förbygger epileptiska anfall hos barn med vissa svåra former av epilepsi, däribland Dravets syndrom som kan ge hundratals anfall varje dag.

Medicinen innehåller cannabisämnet CBD som har visat sig ha vissa medicinska effekter, men inte substansen THC som kan ge hallucinogen inverkan.

Epidiolex
Läkemedlet Epidiolex hjälper barn med vissa svåra former av epilepsi. Bildkälla: Kathy Young/AP

Införs redan i höst  

Beslutet tas som en följd av en rekommendation från EU:s läkemedelsmyndighet. Läkemedlet planeras att införas redan i höst, rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till Läkemedelsverket.

– Ja, det är vad man kan förvänta sig. Och det är då ett godkännande som gäller i samtliga länder inom EU, säger Per Claesson, cannabiskoordinator på Läkemedelsverket, till radion.

Medicinsk cannabis i Sverige 

Medicinsk cannabis är inte ett godkänt läkemedel i Sverige, däremot kan läkare ansöka hos Läkemedelsverket om att få skriva ut det. 

Den första licensen beviljades 2017. Sedan dess har Läkemedelsverket beviljat totalt runt 50 licenser.

Läs även: Luxemburg kan bli första landet i Europa att legalisera cannabis

Tycker du cannabis-läkemedel borde godkännas?