Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kartläggningen: Minst tio kommuner vill införa tiggeriförbud

- 26/08/2019, 17:31

En ny kartläggning visar att tio kommuner har planer på att införa hårda begränsningar av tiggeri. Något som fyra kommuner redan har infört.

Hittills har fyra kommuner infört begränsningar av tiggeri. Begränsningarna är olika hårda, men de finns där. Nu visar en kartläggning gjord av Sveriges Radio Ekot att det är ytterligare tio kommuner av 290 som planerar att gå en liknande väg.

– Vi har gått ifrån en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson, ordförande i Eskilstunas kommunstyrelse, till SR Ekot.

Kommunerna

De fyra kommuner som begränsat eller förbjudit tiggeri är:

  • Eskilstuna
  • Katrineholm
  • Sölvesborg
  • Vellinge

De tio kommuner som är öppna för diskussion om att införa åtgärder mot tiggeri är:

  • Skåne: Bromölla, Båstad, Staffanstorp, Trelleborg och Skurup
  • Stockholmsområdet: Danderyd, Ekerö, Lidingö och Täby
  • Göteborgsområdet: Kungsbacka

Ytterligare 16 kommuner öppna för åtgärd

Enligt SR Ekot är det ytterligare 16 kommuner som ska vara öppna för liknande åtgärder i framtiden.

Men framtiden beror ju såklart på omständigheterna. Och i flera kommuner så anses inte tiggeriet som något problem, därav heller ingen åtgärd.

Moderaten Hans Bertil Sinclair, kommunstyrelseordförande i Klippans kommun, menar att för att införa ett förbud behöver det finnas ett problem.

– Vi har inget problem, så därför ser jag inget behov av att införa ett förbud. Vi har sannolikt flera partier som skulle stödja ett förbud, men då måste det finnas ett problem, säger Sinclair till SR Ekot.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Sverigedemokraterna i Emmaboda föreslog förbud mot tiggeri. Det kan du läsa mer om här.