Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna i Emmaboda vill införa förbud mot tiggeri

- 01/04/2019, 22:31 -

Ska det vara okej att tigga pengar på Sveriges gator och torg? Det är en fråga som har diskuterats mycket och länge. Många är emot ett förbud. Men många är också för, däribland Sverigedemokraterna i Emmaboda.

Tiggeriförbud kan bli allt vanligare runt om i Sverige. I december 2018 blev det klart att delar av den skånska kommunen Vellinge får införa förbud mot tiggeri på vissa platser i kommunen. Beslutet grundades utifrån att vissa kommuninvånare tycker att tiggeriet väcker obehag. 

Att det inte varit lagligt möjligt med tiggeriförbud har var tidigare ett av de starkaste argumenten emot. Man har velat avvakta en dom från högsta förvaltningsdomstolen, och en sådan dom har nu kommit. För att upprätthålla allmän ordning på offentligplats har kommunen har möjlighet att reglera insamling som kallas passiv pengainsamling.

Detta i sin tur har lett till att Sverigedemokraterna vill förbjuda så kallad passiv pengainsamling. 

"Hjälper inte de verkligt drabbade"

I en motion till Emmaboda kommun skriver de: "Vi Sverigedemokrater tycker att det är viktigt ur ett kriminalpreventivt perspektiv att vi stävjar detta. Den passiva pengainsamlingen hjälper inte de verkligt drabbade utan ofta är ett cyniskt sätt av ligor att utnyttja människor", rapporterar 24Emmaboda.

De fortsätter sedan med: "Svensk handel har även mycket kritiskt uttryckt hur samhället hela tiden saknar verktyg för att hantera de till stora delar nya problem som dyker upp i samhället, däribland tiggeriet."

Juridiken har "förhindrat"

"Det är ju tydligt att våra företrädare har haft avsikt att reglera passiv pengainsamling men juridiken har som det verkar förhindrat att detta har kunnat tillämpas fullt ut", avslutar SD i motionen.

Sverigedemokraterna i Emmaboda vill alltså komplettera de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Emmaboda kommun och göra passiv pengainsamling utan tillstånd förbjudet.

De vill att detta ska gälla utanför alla affärer i Emmaboda kommun, vid alla järnvägsstationer, bankomater, pantstationer samt busshållplatser, skolor, förskolor och fritids, skriver 24Emmaboda.

Ja, debatten om tiggeriförbud blir allt vanligare runt om i Sverige. 25 kommuner har öppnat för att införa ett lokalt förbud. Nyheter24 har tidigare skrivit om det. Finns din kommun med på listan? Kika efter här.

Vad tycker du om SD's förslag?