Beslutet: Kommunen förbjuder halal-kött i skolmatsalarna

- 28/08/2019, 17:28 -

En kommun har beslutat att helt och hållet förbjuda halal-kött i deras skolmatsalar. Orsaken till att kommunen säger nej ska vara på grund av djurskyddslagen.

Till att börja med: Vad innebär halal-kött? Inom islam så betyder halal "tillåtet". Det kött som kommer från djur som slaktas på ett "accepterat sätt" är det som kallas halal-kött. 

I detta ingår bland annat att djurets hals har skurits av med en vass och välslipad kniv. Samtidigt som djurets hals skärs av ska den vara vänd mot Mecka och en bön ska läsas upp.

Summa summarum: Slakten ska vara så smidig och smärtfri som det bara är möjligt. Här kan du läsa om skillnaden mellan "vanligt" kött och halal-kött.

Stor efterfrågan

Detta slags kött har en stor efterfrågan hos många svenska skolor. Men en kommun som bestämt sig för att sluta servera det i skolmatsalarna är Järfälla kommun. Orsaken? Slakten uppfyller inte alla djurskyddslagstifningens krav, rapporterar Mitt i.

Kommunen beslutar alltså att inget halal-kött kommer att erbjudas i skolmatsalarna framöver.

"De får välja mellan andra alternativ"

– Vi går på djurskyddslinjen, precis som många andra kommuner valt att göra, säger Christina Rapp Lundahl, som är kommundirektör i Järfälla, till Mitt i.

Hon fortsätter:

– De får välja mellan andra alternativ, till exempel vegetariskt.

Men allt kött kommer inte att sluta serveras, utan det kött som inte är halal kommer att fortsätta serveras som vanligt. Dock är det inget som exempelvis muslimer äter, vilket gör att de får välja mellan andra alternativ.