Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idag inleds rättegången: Här är allt som hänt i Eric Torell-fallet

- 03/09/2019, 11:33 -

Den 2 augusti förra året avlossade tre poliser 25 skott mot 20-årige Eric Torell. Ett skott träffade Eric, som hade autism och Downs syndrom, i ryggen och orsakade hans död. Idag inleds rättegången mot de åtalade poliserna.

På tisdagen den 3 september drar rättegången igång gällande de poliser som var inblandade i skjutningen av Eric Torell

Under skjutningen avlossade tre poliser sammanlagt 25 skott mot Eric Torell – en ung man med Downs Syndrom. Det dödande skottet ska ha träffat Eric i ryggen. 

Erics fall har väckt stor uppmärksamhet och starka känslor, både internationellt och i Sverige. 

Eric Torell
Eric Torell sköts till döds av polis den 2 augusti 2018.

Här är allt som hänt i fallet hittills.

TIDSLINJE

2 augusti 2018

Under natten rymmer 20-årige Eric Torell från sin pappas pappas lägenhet i Vasastan, Stockholm. Innan han lämnar lägenheten får Eric, som har autism och Downs syndrom, med sig en leksakspistol. 

Ett tag senare får polisen larm om att en man setts med ett automatvapen. Polisen svarar på larmet och tre patruller rycker ut till Norrbackagatan i Vasastan vid 04-tiden på morgonen. När polisen anländer till platsen uppfattar de situationen som hotfull, enligt deras initiala beskrivning. 

Polisen ropar att Eric ska lägga ner vapnet, varpå flera skott avlossas. Sammanlagt avlossas 25 skott, varav ett snuddar vid Erics mage och ett träffar honom i ryggen.  

20-årige Eric förs till sjukhus men dör av skadorna från kulan som träffar i ryggen, enligt SVT

augusti 2018

Efter skjutningen gör polisen en anmälan till avdelningen för särskilda utredningar.

– Nu har vi startat en förundersökning för att se om det har skett ett fel och om ett brott har begåtts, säger chefåklagare Martin Tidén till SVT

5 augusti 2018

En minnesstund hålls för Eric vid Norrbackagatan. Under minnesstunden drar ett stort motorcykelkortege genom Stockholm för att hedra hans minne. Hundratals personen deltar i allsång till "Sol vind och vatten" av Ted Gärdestad – Erics favoritlåt.

En minnesstund hålls i Erics Torells minne
En minnesstund hålls i Erics minne. Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Eric hedras även med ett porträtt som skapas av kända grafittikonstnären Hop Louie på en vägg i södra Stockholm. Bredvid porträttet syns texten " Glöm inte vad som hände Erik Torell". 

– Jag brukar måla folk som inte vanligtvis lyfts upp men som fortfarande är lika mycket människor som exempelvis kändisar, och då passade ju Eric bra. Sen ville jag även skicka lite solidaritet till Erics anhöriga, skriver Hop Louie i ett mejl till Aftonbladet.

12 april 2019 

  • Tre poliser åtalas i skjutningen mot Eric Torell. En åtalas för vållande till annans död, och två för tjänstefel.

Det förtydligas att poliserna trodde att Eric Torell hade ett skarpladdat vapen. Efter att de ropat att han skulle släppa vapnet, och han inte gjorde det, ska de därför ha öppnat eld.

– Jag anser att det är bevisat att det kan uppfattas som ett riktigt vapen. Min slutsats är att när de börjar skjuta har de med fog trott att det var ett riktigt vapen. Detta var inte oförsvarligt, säger chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm i en presskonferens. 

Men efter ett antal skott avlossats vände sig Eric Torell med ryggen mot polisen, och det var då han träffades av ett skott i ryggen. Och detta är alltså det skottet som är åtalbart – eftersom poliser i ett sådant skede ska avgöra om de ska fortsätta skjuta eller inte, skriver Aftonbladet.

3 september 2019

Rättegången mot de tre poliser som står åtalade i skjutningen inleds. 

3 oktober 2019

Domen faller under torsdagseftermiddagen. Alla tre poliser frias från alla punkter.

Fler artiklar om dödskjutningen av Eric Torell. 

Polisens egna ord om dödsskjutningen av Eric Torell

Adam Pålsson om polisdramat: "Nu dör jag"