Nästa år får hundratusentals svenskar sänkt skatt.
Hundratusentals svenskar får sänkt skatt nästa år. - Foto:  Foto: Fredrik Sandberg / TT

830 000 svenskar får sänkt skatt nästa år

Kring 830 000 svenskar runtom i norra och västra delarna av landet får sänkt skatt 2020. Skattesänkningen kommer från början som ett förslag från Centerpartiet och blir nu en del av budgeten som presenteras senare i september.


Nästa år kan hundratusentals svenskar se fram emot att betala mindre skatt. Sammanlagt kommer sänkningen gälla cirka 830 000 svenskar som bor i  norra och västra delarna av Sverige – det som kallas stödområde A och B.

Skattesänkningen lades fram som ett förslag från Centerpartiet. C och Liberalerna enades om förslaget som implementeras som en del av budgeten som presenteras senare i september.  

”Centerpartiet är garanten för att hela landet ska få likvärdiga och rättvisa villkor.” skriver Annie Lööf på Facebook.

1,35 miljarder mindre skatteintäkter till staten

C ville sänka skatten med 310 kronor, men i förhandlingarna med regeringen och L landade beloppet på ungefär hälften. För varje enskild person kommer sänkningen ligga som mest på 137 kronor per månad, enligt SVT.

Vissa kommuner med större städer utesluts från skatttesänkningen, bland annat Borlänge, Falun, Sundsvall och Umeå. Sammanlagt kommer reformen att minska statens skatteintäkter med 1,35 miljarder kronor per år, enligt SVT. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att skattesänkningen är bra?
Tack för din röst!