Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sjuka förslaget: Ät människokött för klimatet

- 05/09/2019, 18:35 -

I takt med att klimatförändringar blir värre arbetar forskare världen över med att utforska nya, hållbara matalternativ. Nu ansluter sig även en svensk beteendevetare till ledet – med ett minst sagt radikalt förslag.

Myror, maskar och katter – det här är bara några av de saker som har föreslagits som framtidens klimatsmarta mat. Den svenska beteendevetaren Magnus Söderlund menar dock att det finns ytterligare ett outforskat alternativ: Människokött. 

"Utmana idén om morgondagens livsmedel"

I veckan hölls matmässan Gastro Summit i Stockholm. En av de frågor som diskuterades var alternativ till boskapskött. Bland annat togs insekter upp som en möjlighet, vilket redan äts i vissa länder. 

Beteendevetaren Söderlund gjorde dock publiken chockad med ett helt nytt förslag – att äta människokött. 

– Tanken är just att utmana idén om morgondagens livsmedel, säger Söderlund till Aftonbladet. 

Så många villiga att äta människokött  

Söderlund gjorde även ett interaktivt test med publiken. Deltagarna fick se en bild på en köttprodukt och sedan svara på frågan om de kunde tänka sig äta den eller inte. Hela åtta procent av deltagarna kunde faktiskt tänka sig äta människokött. 

– Undersökningen går ut på att utmana idén om vad vi kan tänka oss att äta, men också för att väcka tanken kring hållbarhet, förklarar Söderlund för Aftonbladet

Kött
Köttet på bilden är inte människokött. Bildkälla: Pixabay

Så skulle produktionen kunna se ut

Alla har dock inte uppskattat greppet lika mycket. Efter mässan har Söderlund fått flera arga mail. Bland annat har det föreslagits att Söderlund själv kan bli uppäten, om han nu är så öppen för idén. 

Söderlund står dock fast vid att det är en möjlighet att i framtiden äta människokött, även om produktionen inte skulle efterlikna den traditionella köttmarknaden. 

– Om det skulle bli aktuellt att börja äta människokött så skulle det vara otroligt småskaligt. Det hade troligtvis fungerat på samma sätt som att donera ett organ, avslutar han. 

Läs även: Experten: Global matkris kan ske redan 2030

Skulle du kunna äta människokött?