Hundsjukdomen-kan-ha-drabbat-hunden-Saga
Hundsjukdomen kan ha drabbat hunden Saga - Foto: Pixabay

Svensk hund dog plötsligt – misstänker dödliga hundsjukdomen

Den senaste tiden har ett 20-tal hundar dött i Norge under mystiska omständigheter. Nu berättar en svensk familj om att deras hund gått samma öde till mötes. Och de är övertygade om att det handlar om samma sjukdom som nu sprider skräck i Norge.


Nyheter24 har tidigare skrivit om den dödliga hundsjukdomen som tycks sprida sig i Norge. Många av hundarna har dött endast 24 timmar efter det första symtomet.

Nu menar en svensk familj att deras hund gått samma öde till mötes – vilket skulle innebär att sjukdomen även finns i Sverige.

Svår diarré 

En eftermiddag i maj upptäckte Serafim Lauritzen, 22, och hans sambo Sabina Wall, 27, från Umeå att deras hund Saga verkade sjuk. Saga hade då svår diarré och hennes avföring var full av blod. 

Kort därefter blev hon hängig och ville varken äta, dricka eller motionera. 

Blev hemskickad från veterinären  

Eftersom Saga blev allt sämre tog Serafim och Sabina henne till veterinären för akut vård. Där fick hon dropp medan hennes mage röntgades, vilket hjälpte i stunden. 

– Då sken hon upp och blev som förbytt. Plötsligt ville hon äta och dricka igen, berättar Seafirm för Aftonbladet. 

Lyckan var dock kortvarig. Röntgen visade inga större avvikelser och Saga skickades hem – men bara några meter från sjukhuset blev hon sämre igen. Serafim ringde då veterinären, som bad paret att avvakta. 

Dagen efter hade Saga dött – och hemmet var täckt av blod. 

"Det luktade som en brottsplats" 

– Det var blod nästa överallt i hela lägenheten, det stank järn. Det var som om någon hade fått halsen avskuren, det luktade som en brottsplats, förklarar Serafim till Aftonbladet

Då förstod inte paret Sagas plötsliga död – men efter att de nåtts av nyheterna från Norge är de övertygade om att hon drabbades av samma sjukdom. 

– När jag läste om vad som händer i Norge nu och såg bilder därifrån var det som att återuppleva allt igen. Det var exakt likadant med Saga, avslutar Serafim.

Hunden på omslagsbilden är inte Saga.

Det här vet vi om hundsmittan i Norge: 

  • Ett antal hundar har den senaste tiden insjuknat i Norge i svår diarré. Flera hundar har dött.
  • Ännu är orsaken okänd. 
  • Det är inte fastställt att det finns samband mellan fallen, men hundarna har haft liknande symtom. 
  • Det finns inga restriktioner att åka över gränsen i dagsläget. 
  • Myndigheterna i Norge arbetar för fullt med att hitta orsaken till dödsfallen. 
  • Veterinärinstitutet i Norge har undersökt tre av de avlidna hundarna och väntar analyssvar inom de närmaste dygnen.

Källa: Jordbruksverket

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.