Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Donald Trump tappar kraftigt - rekordlågt stöd hos befolkningen

- 11/09/2019, 15:51

Nästa år är det presidentval i USA och siffrorna talar för att det kan bli en riktig nagelbitare. I en ny förtroendemätning minskar stödet för USA:s nuvarande president Donald Trump kraftigt. Samtidigt drar demokraternas kandidater iväg rejält.

I takt med att det amerikanska presidentvalet närmar sig går stödet kraftigt ner för Donald Trump. Enligt experter ser Trumps siffror inte lovande ut, och i modern tid har ingen president blivit omvald med så låga förtroendesiffror som Trump har nu. 

Samtidigt har Trump förvånat förut. Till exempel hade han de flesta opinionsmätningar emot sig när han blev vald till president 2016.

Trump lägst förtroende 

I en ny förtroendemätning gjord av den amerikanska tidningen Washington Post i samarbete med ABC News har man tittat närmare på stödet för Trump och fem potentiella kandidater från Demokraterna hos registrerade väljare. Och siffrorna är inte till den nuvarande presidentens fördel.

Donald Trump
Bildkälla: Susan Walsh/AP

I undersökningen förlorar Donald Trump mot samtliga konkurrenter. Allra sämst klarar han sig mot Joe Biden, som får 55 procent kontra Donald Trumps 44 procent. 

Lågt stöd 

Räknar man in alla vuxna i undersökningen, inte endast registrerade väljare, sjunker Trumps siffror ytterligare med samtliga konkurrenter. I jämförelse med Demokraternas toppkandidat Joe Biden får han endast 38 procent, jämfört med Joe Bidens 54 procent. 

Mardrömssiffror på flera håll

Demokraternas kandidater har haft god utveckling sedan den förra opinionsmätningen som publicerades i juli. 

Samtidigt har Donald Trump fått minskat stöd i flera andra mätningar. Till exempel presenterades nyligen statistik angående hur stor del av befolkningen som accepterar Donald Trump som president, där endast 38 procent av de tillfrågade svarade ja, skriver Washington Post

Trumps hårda respons

Donald Trump var inte sen med att kommentera mätningen. På Twitter skrev han att mediehusen som står bakom undersökningen är "bland de värsta som finns" och påpekar även att de har förutspått fel förut. 

Han kastar även en och annan känga till tidigare presidentkandidater. Till exempel kallar han Hillary Clinton som var Demokraternas presidentkandidat 2016 för "kriminella Hillary". 

Donald trump tweet
Bildkälla: Twitter/realDonaldTrump

Här är mätningen i sin helhet: 

  • Donald Trump: 40 procent
  • Joe Biden: 55 procent
  • Donald Trump: 43 procent
  • Bernie Sanders: 52 procent
  • Donald Trump: 44 procent 
  • Elizabeth Warren: 51 procent
  • Donald Trump: 43 procent
  • Kamala Harris: 50 procent
  • Donald Trump: 43 procent
  • Pete Buttigieg: 47 procent

Läs även: Greta Thunberg utmanar Donald Trump – utanför Vita huset

Gillar du Donald Trump?