Lördag 19 Jun
Stockholm

Sexleksaker har skjutit i försäljning – klitoris i fokus

Sexleksaker-skjuter-i-forsaljning
Sexleksaker skjuter i försäljning. Foto: Shutterstock, Pixabay

Tycker du om att lyxa till det med en sexleksak? Det är du inte ensam om! Enligt en enkät som SVT har skickat ut till återförsäljare har försäljningen skjutit i höjden – och allra populärast är vibratorer med lufttrycksstimulerande teknik.​

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Sexleksaker – de kommer i många olika former och har olika användningsområden. En sak är dock säker, produkterna är hetare än någonsin! 

I en enkät som SVT har skickat ut till återförsäljare kan man se att försäljningen är rekordhög. Och experterna menar att vi kan tacka en särskild produkt för tillväxten. 

– Den här tekniken revolutionerade hela marknaden, säger sexologen Suzann Larsdotter till SVT.

Växt med 400 procent 

Bland annat har Apotea, Mshop och onlinebutiken Vuxen.se deltagit i undersökningen. Hos samtliga av dessa har försäljningen av sexleksaker ökat drastiskt. 

Allra mest har försäljningen ökat hos Apotea. Där har kategorin sex och lust växt med hela 400 procent de senaste fem åren. 

En vibrator särskilt populär  

Flera av återförsäljarna uppger samma anledning till den ökade försäljningen – en speciell lufttrycksstimulerande teknik som de menar underlättar för många kvinnor att nå klimax. 

Bildkälla: Shutterstock

Produkter med denna teknik är klitorisstimulerande och använder så kallad "air pressure". Enligt Evelina Odle, PR-ansvarig för Mshop, har denna typ av vibrator snabbt blivit deras mest sålda produkt. 

Oro över produkterna  

Men det har även höjts oroade röster över den nya tekniken. Till exempel har det funnits frågetecken kring om känsligheten för de som använder produkten kan påverkas. 

Enligt sexologen Suzann Larsdotter finns det dock inget som tyder på att så är fallet.

– Det finns inget som tyder på att man kan få nervskador eller svårare att få orgasm. Om man märker att man utvecklar ett slags tvångsmässigt beteende i användningen av sexleksaker så är det ofta ångestrelaterat och det kan man få hjälp med, men det handlar inte om leksakerna i sig, säger hon till SVT

Läs även: Fem sätt du kan få orgasm – utan att ha sex

Äger du en sexleksak?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela