Torsdag 30 Jun
Stockholm

Greta Thunberg om hatet mot familjen: "De går på min syster"

Greta-Thunberg-om-hatet-mot-systern
Greta Thunberg om hatet mot systern. Foto: Instagram/gretathunberg, Henrik Montgomery/TT

Greta Thunberg har minst sagt gjort en stor resa. Från att sitta utanför riksdagen till att prata inför världsledare i USA – 16-åringen har verkligen inte legat på latsidan. Men framgången kommer även med hat, något som även drabbar hennes familj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Greta Thunberg har minst sagt haft ett intensivt år. Från att träffa påven till att tala inför FN:S generalförsamling i New York– Thunberg har gjort allt. 

Samtidigt har saker och ting inte alltid varit lätt. I en intervju med Expressen öppnar 16-åringen upp sig om saknaden efter Sverige, och hatet som riktas mot hennes 14-åriga lillasyster. 

Stor klimatstrejk i Iowa City 

För närvarande är Thunberg I Iowa, USA. Efter en längre tids vistelse i New York var det dags för klimatturnén att rulla vidare. Fredagens strejk ägde rum mitt i en avspärrad korsning i Iowa City – och bemötandet var storslaget. 

Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Amerikanarna kan göra mer  

Thunberg är positiv angående tiden i USA. Hon säger att människorna är väldigt snälla och att hon har fått mycket hjälp under sin vistelse från olika personer. 

Samtidigt menar hon att amerikanarna kan förbättra sitt beteende när det kommer till klimatet. 

– Det är nästan inget som görs för att stoppa klimatkrisen och det är framför allt unga som leder kampen mot klimatkrisen.

Greta Thunberg i Illinois, USA. Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Bråken med Trump och Putin 

Greta berättar även om de nedlåtande kommentarerna som hon har fått från både den amerikanska presidenten Donald Trump och den ryska presidenten Vladimir Putin

Bland annat har Trump kommenterat Thunbergs nu världskända brandtal inför FN:s generalförsamling. På Twitter skrev han att hon verkar vara en "väldigt glad ung tjej som ser fram mot en ljus framtid.".

Något som Thunberg besvarade genom att ändra sin Twitter-presentation till just dessa ord. 

Bildkälla: Twitter/GretaThunberg

Drygt en vecka senare var det Putins tur att ge en känga. I ett anförande på en energikonferens beskrev han Thunberg som en "snäll men illa informerad tonåring". 

Ännu en gång var Thunberg snabb med att ge respons genom att återigen ändra sin Twitter-presentation till Putins egna ord. 

Bildkälla: Twitter/GretaThunberg

Enligt Thunberg tar hon dock inte kommentarerna på allt för stort allvar. Tvärtom ser hon de som en komplimang. 

– På ett sätt är det väldigt roligt, att man befinner sig i en sådan situation. Och så självklart, vissa kan säga att det är något negativt att de försöker tysta oss och försöker få oss att sluta. Men vi borde ta det som en komplimang att de ser det här som ett så stort hot och det betyder att vi har gjort skillnad. Det om något är väl ett bevis för att man har åstadkommit någonting, säger Thunberg till Expressen. 

Systern får hat

Men Thunberg får inte bara bitska kommentarer av presidenter, även av allmänheten får hon en hel del hat – något som även riktas mot hennes familj. Särskilt utsatt är hennes lillasyster. 

– Alla de här hatarna går inte bara på mig utan de går på henne. Det är jobbigt att ens syster mår dåligt, säger hon till Expressen

Greta Thunberg bredvid lillasyster Beata Thunberg (till vänster). Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Thunberg beskriver även att hon saknar både Sverige och skolan. Det dröjer dock innan hon kommer tillbaka till vårt avlånga land. 

Efter strejken i Iowa plockade hon ihop sitt pick och pack för att resa vidare i USA. Därefter väntar bland annat ett besök i Chile.

Läs även: 6 konspirationsteroier om Greta Thunberg

Bryr du dig om klimatet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.