Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 konspirationsteroier om Greta Thunberg

- 03/10/2019, 15:28

Det cirkulerar flera konspirationsteorier om den unga klimataktivisten Greta Thunberg. Vi har listat 6 av de mest kända!

Greta Thunberg har det senaste året vuxit till att bli en global figur, både älskad och ifrågasatt av många. Men i och med hennes framfart har det spridits en hel del konspirationsteorier om henne.

Det är allt från dolda agendor till politisk tillhörighet – ja listan är lång. Men som tur är för dig så har vi tagit fram några av de vanligaste och märkligaste teorierna.

Konspirationsteorier om Greta Thunberg.
Vi listar några vanliga konspirationsteorier om Greta Thunberg. Bildkälla: @gretathunberg / Instagram

1. Styrs av George Soros

Vi hoppar rakt in i hetluften med det första påståendet. Alltså att Greta på något vis skulle styras av den amerikansk-ungerska filantropen George Soros, känd för att bland annat vara för globalisering och en generös flyktingpolitik.

Vart den här föreställningen hade sitt startskott, ja det vet nog ingen. Däremot har det cirkulerat runt en bild med Greta och nämnde Soros på sociala medier. 

Fast det finns ett problem... bilden är nämligen FAKE. 

Fejkad bild på George Soros och Greta Thunberg
Den fejkade bilden på George och Greta spreds över sociala medier.

"HUR KAN MAN BEVISA ATT DEN ÄR FEJK??!" – Ptja vi utgår från att den här bilden som Greta lade ut på Twitter när hon träffade Al Gore är den sanningsenliga.

Greta och Al Gore.
Den sanna bilden. Bildkälla: @gretathunberg / Twitter

Ni får helt enkelt döma själva. 

2. Att Greta är styrd av en PR-byrå

Detta är något som folk lobbat för under en lååång tid. Det vill säga att Greta helt enkelt är ett PR-projekt och att hennes popularitet beror på en PR-byrå som säger åt hon vad hon ska göra, vad hon ska säga och hur hon ska göra det.

Och den här är lite svår – och man kan inte förneka att hon faktiskt fått hjälp av PR-människor under resans gång. 

Rentzhogs inblandning

Bland annat så uppmärksammades hennes skolstrejk av PR-människan Ingmar Rentzhog, som ligger bakom klimatplattformen "We don't have time". Rentzhog hjälpte även Greta i början av hennes framfart.

– Jag har hjälpt Greta en massa och självklart också använt mitt kontaktnät. Bland annat kunde klimataktivisten Stuart Scott från COP 24 hjälpa Greta att bli ackrediterad till klimatmötet i Katowice, har Rentzhog sagt till SvD.

Greta har även varit ungdomsrådgivare i hans stiftelse, en post som hon efter tre månader dock lämnade.

– Vissa tror att jag är PR-geniet bakom Greta. Att jag skriver hennes tal och arrangerar möten med journalister. Det är helt enkelt inte sant, har Rentzhog sagt till sajten Vice.

Iles inblandning

Snacket om att Greta styrs av en PR-byrå tog senare fart igen då Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gick till angrepp mot 16-åringen i TV4:s "Malou efter tio", och menade att Greta Thunberg var en del av ett pr-jippo. Här kan du läsa mer om det!

– Det är allmän känt att det ligger en reklambyrå bakom. Det är en iscensatt pr-kampanj som medier hakar på, säger Åkesson i programmet.

Blickarna vändes då åt Helena Iles, ägare av Iles PR, som under en tid hjälpt till med att ta emot pressförfrågningar åt Greta på fritiden. Något som hon säger att hon gjort idéellt och dementerar att hennes byrå skulle ligga bakom det hela, skriver Expressen.

Idag hanterar rörelsen Fridays for future sina pressförfrågningar själva. Så styrs Greta av en PR-byrå? Nej, det kan man nog inte påstå. Har hon fått hjälp? Ja, det har hon.

3. Att Greta förutspått att jorden går under om 10 år

Det har under senare tid cirkulerat ett påstående om att Greta förutspått att jorden kommer att gå under 2030, alltså om i princip 10 år. Något som självfallet vore katastrofalt. 

Men har hon verkligen sagt det? Nä det har hon inte, så här ligger det till:

Det hela började med att den högerextrema nyhetssajten Fria Tider uppmärksammade en artikel. En artikel där det skrevs att Thunberg hade sagt att jorden skulle gå under om tio år.

På så vis fick "nyheten" spinn igen och spred sig ned till Danmark där nyhetssajten Resett valde att pumpa ut en artikel med den saftiga rubriken: "Greta Thunberg: Världen går under om ca 10 år".

Vad har Greta egentligen sagt då? Jo – artiklarna där Greta "förutspår" jordens undergång så refererar man till ett möte. 

Ett möte som i själva verket var Thunbergs tal under Brilliant Minds-konferensen i Stockholm tidigare i år.

Där sa Greta följande:

– År 2030 kommer vi att befinna oss i en situation där vi förmodligen har skapat en okontrollerbar oåterkallelig kedjereaktion som sannolikt leder till slutet av vår civilisation, som vi känner till den.

Så har Greta sagt att världen kommer att gå under om 10 år? Nej. Hon har däremot sagt att vi måste göra drastiska förändringar inom 10 år för att kunna rädda klimatet.

4. Att Greta har kopplingar till Antifa

Man kan minst sagt säga att det tog hus i helvete vid lanseringen av bandet The 1975's nya låt, där ett tal av Greta är självaste sången och låtens budskap. 

Var det för att låten var dålig? Nej nej nej. Det hela berodde på en bild Greta la ut på henne och sångaren i bandet i samband med lanseringen.

Greta Thunbergs Twitter-inlägg om 1975s låt.
Den omtalade bilden. Bildkälla: @gretathunberg/Twitter

På bilden har Greta på sig en tröja med texten "Antifascist All Stars", en tröja som har kopplingar till den vänsterextrema organisationen Antifa. 

Självklart blev bilden viral inom kort med folk som anklagade henne för att vara en del av organisationen eller åtminstone att hon visade sitt stöd för den.

Detta var dock något som Greta kunde dementera redan dagen efter bilden publicerades.

Inlägg om Antifa av Greta Thunberg
Greta dementerar Antifa-rykten. Bildkälla: @gretathunberg / Twitter

I ett inlägg på Twitter skriver Greta följande:

"Igår lade jag upp en bild med en lånad t-shirt där det stod att jag var emot fascism. Den t-shirten kan tydligen för vissa vara kopplad till en våldsam rörelse. Jag stödjer inte någon typ av våld och för att undvika missförstånd så har jag tagit bort bilden. Och självklart är jag emot fascism".

Så är stödjer Greta eller är en del av Antifa? Nej.

5. Att Greta inte skriver sina egna tal

En annan teori som fått fötter och spridit sig är att Greta inte skriver sina egna tal. En ganska basic konspirationsteori egentligen.

Detta är dock något som Greta själv dementerar i ett inlägg på Facebook.

"Och ja, jag skriver mina egna tal. Men eftersom jag vet att vad jag säger kommer att nå ut till många människor, så frågar jag ofta efter synpunkter. Jag har också några forskare som jag frekvent frågar efter hjälp när det kommer till att uttrycka vissa komplicerade saker. Jag vill att allt ska vara korrekt så att jag inte sprider felaktig fakta, eller att det blir missförstått", skriver Greta i sitt inlägg.

Så skriver Greta sina egna tal? Ja, det verkar så.

6. Att Greta smaskat i sig lunch framför svältande barn

Och som en liten bonus-teori så tänkte vi berätta om den kanske mest bisarra. Nämligen den att Greta ska ha suttit och ätit mat framför barn som minst sagt ser väldigt hungriga ut.

Ett fejkat påstående som till och med Brasiliens president Jair Bolsonaros son Eduardo Bolsonaro har spridit på sociala medier.

Bolsonaros tweet om Greta
Bolsonaros tweet om Greta. Bildkäll: @BolsonaroSP / Twitter

”'Ni stal min barndom...' säger flickan som är finansierad av George Soros Open Society", skriver Bolsonaro i Tweeten.

Har Greta gjort detta? Nej.

Greta Thunberg äter mellis på tåg.
Originalbilden när Greta äter mellis. Bildkälla: @gretathunberg/Instagram

Greta har fått en hel del kritik för hennes engagemang och vad hon förespråkar. Här kan du läsa en väldigt intressant artikel om det!

Tror du på någon av dessa konspirationsteorier?