Fem-myter-om-hundar
Fem myter om hundar - Foto: Shutterstock

Fem myter om hundar – så fungerar djuret egentligen

Även om hundar är ett av våra vanligaste husdjur finns det också många myter om djuret. Men oroa dig inte, Nyheter24 är här för att reda ut det hela!


Hundar åldras sju år för varje människoår, är färgblinda och har torra nosar när de är sjuka, eller? Nja, inte riktigt. Här är fem vanliga myter om våra fyrbenta vänner: 

Hundar får torr nos när de är sjuka 

Har du hört att en torr hundnos ett tecken på sjukdom? Nej, så enkelt är det faktiskt inte.

Hundnosar byter nämligen temperatur och fuktighet flera gånger om dagen, detta utan att hundens hälsa för den delen ändras. Till exempel brukar hundar ha torr nos när de precis har vaknat. 

Om hundens nos är torr en längre period och får skorpor kan det dock vara ett tecken på sjukdom. I sådana fall bör man ta med vovven till veterinären. 

Bildkälla: Pixabay

Hundar är färgblinda 

Har du tänkt att alla vovvar upplever sin tillvaro som en svartvit film? Nej, så är det faktiskt inte.

Efter att forskare undersökt hundars ögon är de ganska säkra på att våra vovvar ser färger. Troligtvis upplever de dock världen genom en blå och grön-gul lins, tillsammans med olika nyanser av grått. 

Bildkälla: Shutterstock

Hundar äter gräs för att kräkas 

Att hundar äter gräs för att kräkas är en sanning med modifikation. 

Det stämmer att hundar ofta kräks av att äta för mycket gräs, men det finns inget som tyder på att hundar äter gräs för att kräkas. 

Hundexperter tror snarare att hundar helt enkelt äter gräs för att de tycker om smaken. Att många vovvar sedan kräks är snarare bara en naturlig reaktion från magen. 

Det kan dock även vara ett tecken på mag- eller tarmproblem, så även här kan det finnas anledning att uppsöka en veterinär. 

Hundar åldras "sju hundår" på ett år

Har du suttit och räknat ut hur gammal din hund är i "hundår"? Tråkiga nyheter, den här ekvationen stämmer inte riktigt. 

Till exempel kan en hund få valpar redan inom ett år, något som inte är fallet med mänskliga sjuåringar.

Alltså – att en vovve åldras sju år för varje faktiskt år är lite väl förenklat. 

Bildkälla: Pixabay

Man kan inte lära en gammal hund att sitta

Låt oss avsluta med en riktig klassiker! Har du hört att man "inte kan lära en gammal hund att sitta"? 

Detta är delvis ett uttryck för en ovilja att förändras, men troligtvis bottnar det även i att många hundägare haft problem med att lära sina gamla vovvar trick. 

Det är dock fullt möjligt att lära en gammal hund nya saker, det kan dock ta lite längre tid. Dett då äldre hundar ofta har mindre energi och kan behöva lite fler pauser, skriver The Spruce Pets.

Bildkälla: Pixabay

Läs även: Fem myter om katter – så fungerar djuret egentligen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om hundar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.