Stockholm

TikTok rensar bort IS-propaganda: "Vi raderar sådana konton permanent"

Appen TikTok har rensat bort konton som propagerar för IS.
Appen TikTok har rensat bort konton som propagerar för IS. Foto: Foto: Shutterstock, Gorm Kallestad / TT

Den populära appen TikTok har rensat bort konton som propagerar för IS. Bland annat handlar det om konton som lagt upp filmer på beväpnade IS–soldater.


Läs mer

TikTok är just nu en av världens mest nedladdade appar. Appen används främst av unga och har toppat listorna som den mest nedladdade appen flera månader i rad på App Store

Med mer än 1 miljard nedladdningar på iOS och Android så är det ingen tvekan om att appen just nu är i hetluften. 

IS–PROPAGANDA

Nu har det framkommit att appen tvingats  rensa bort ett 20–tal IS–relaterade konton. Bland annat rör det sig om  döda människor, beväpnade IS–soldater och kvinnor som uppger sig vara "stolta jihadister", skriver The Wall Street Journal

"KRIMINELL AKTIVITET FÖRBJUDET"

Att reglerna inte efterföljs är ett problem som alla sociala medier hanterar dagligen. Företaget betonar också att kriminell aktivitet är förbjudet.

– Vi raderar sådana konton permanent så fort de identifierats, och vi utvecklar ständigt våra kontroller för att proaktivt upptäcka misstänkt aktivitet, säger en talesperson till DN

TIDIGARE MUSICAL.LY

Tiktok ägs av det kinesiska företaget ByteDance. ByteDance köpte Musical.ly i november 2017 för nio miljarder kronor. Senare stängdes Musical.ly ner ett år senare och döptes om till TikTok och lanserades i USA. Tiktok existerar inte i Kina. I stället har de en liknande app som kallas Douyin. 

"FÖR PEDOFILER"

Appen har tidigare fått kritik för att användarreglerna inte efterföljs. I somras kom rapporter som visade stora brister i hur appen hanterar fall med grooming.

Skolor i England har tidigare gått ut och varnat föräldrar för att appen kan vara en "jaktmark för pedofiler."

John Carr är en av Storbritanniens ledande experter på barns säkerhet online, han har tidigare varnat för den kontroversiella appen. Carr menar att det inte finns några tvivel att appen är en "magnet för pedofiler".

En utredning inleddes då av Storbritanniens informationskommissionär som är den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen i Sverige.

Har du appen TikTok?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.