Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Systembolagets nya plan: Sänkt pris starköl

- 25/11/2019, 12:05 -

Systembolaget vill sänka priset för den billigaste starkölen i sortimentet för att minska gränshandeln.

Under måndagen briserade nyheten att Systembolaget har en ny plan för att minska gränshandeln, det vill säga när folk handlar öl från till exempel länder som Danmark eller Tyskland.

De vill nämligen sänka lägstapriset för starköl från 8,40 kronor till 6,90 kronor, rapporterar Beernews. Något som Systembolagets presschef kan bekräfta för Expressen.

Ljus lager ingår i en lanseringsplan

Presschefen Lennart Agén berättar att man lagt en lanseringsplan och där man pratat med leverantörer om vad som inte finns idag på marknaden, men som behövs. Och det hela ska handla om en ljus lager. 

Agén bekräftar däremot inte vad det tilltänkta ölet kan komma att kosta.

Öltillverkare kritiska 

Men alla är inte direkt överlyckliga med planen. Flera tillverkare av hantverksöl, det vill säga öl som tillverkas av till exempel mikrobryggerier, ställer sig kritiska till sänkt pris för öl.

– Systembolaget säger sig värna folkhälsan genom dyra reklamkampanjer och subjektiva debattartiklar. Att sedan efterfråga öl för 6,90 är dubbelmoral. Det är den billigaste alkoholen som är allra skadligast för folkhälsan, Johan Håkansson, grundare av Ängöl i Kalmar och ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier för Beernews.