S-toppens nya förslag: Inför klimatkunskap i grundskolan

- 17/12/2019, 17:41 -

Klimatet ändras allt mer till det sämre. Riksdagsledamoten Magnus Manhammar vill ändra på det genom att införa hållbarhet och klimatkunskap som ett obligatoriskt ämne i den svenska skolan.

Människans verksamhet är den största orsaken till globala uppvärmningen sedan mitten av 1900-talet, menar världens ledande klimatforskare, enligt Europeiska kommissionen.

Internationella samfundet har enats om att den globala uppvärmningen bör hållas under 2 grader. Om det överstiger det så ökar risken för farliga klimatförändringar som kan få katastrofala följder, enligt Europeiska kommissionen.

Italien – först i världen

Italien blir första landet i världen som kommer att införa hållbarhet och klimatkunskap som ett obligatorisk ämne i skolan

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar som har ansvaret för klimatfrågor hos Socialdemokraterna vill detsamma för Sverige, och vill införa ämnet från årskurs ett och uppåt.

Eco not ego
Bildkälla: Janerik Henriksson // TT

Viktigt ämne

För Magnus Manhammars är klimat och hållbarhet ett viktigt ämne. Hans tanke är att lärarna ska genomgå en utbildning inom klimatkunskap, som skolverket tar ansvaret över, säger han till Nyheter24.

– Det bör vara kontinuerligt, år för år med ny kunskap för lärarna, säger han.

Magnus Manhammars berättar att hans idé är att undervisa i hur man skyddar naturen, sättet vi lever på eller enkla vanor via mat och inköp. 

– Hur många timmar som ska undervisas är inte färdigt än, dock behöver det inte undervisas varje vecka eller varje termin, säger han.

"Ett första steg är att börja i skolan"

Hur har reaktionerna från allmänheten och resten av politikerna varit gentemot detta förslag?

– Alla jag har pratat med har varit väldigt positiva till förslaget. Ett första steg är att börja i skolan, säger Manhammar.