En ny skatt på plastpåsar införs.
Nu har riksdagen beslutat om en skatt för plastpåsar. - Foto: Foto: Tomas Oneborg /SvD / TT. Berit Roald / NTB scanpix / TT

Nu höjs priset på plastpåsar – så mycket dyrare blir det

Från och med den 1 maj börjar en ny skatt för plastpåsar gälla. Priset på vanliga plastkassar höjs då med cirka tre kronor, vilket innebär att det kan kosta 6-7 kronor för kunder.


Nu har införs en skatt på de plastpåsar man kan köpa på matbutiker och andra affärer. 

Här är allt du behöver veta om skatten och hur den kan komma att påverka dig som kund. 

Därför införs skatten

Tanken med skatten är att man ska generera skatteintäkter på cirka 2,7 miljarder kronor årligen. De skatteintäkterna ska sedan användas till att att sänka skatten på arbete.

Förslaget är den del av januariuppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. 

– Miljoner djur får varje år i sig plastpåsar och mikroplaster vilket är en katastrof. En skatt kan hjälpa till att styra mot att antalet plastpåsar som hamnar i naturen minskar, säger ministern Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande som Regeringen har skickat ut.

Men alla är inte för skatten. Moderaterna röstade emot förslaget när det var dags för votering i riksdagen. 

"Regeringens plastpåseskatt är ytterligare ett exempel på dyr miljöpolitik, som vare sig hjälper naturen eller vår ekonomi", har M:s skattepolitiska talesperson Niklas Wykman tidigare skrivit i en debattartikel.

När införs skatten?

Skatten kommer att börja gälla från och med 1 maj i år. 

Från och med den 1 maj höjs priset på platspåsar. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Så mycket dyrare blir plastpåsar

För kunder kommer priset att höjas med cirka tre kronor. Det innebär att en plastkasse som man köper för att lägga det man köpt i kommer att kosta 6-7 kronor. 

Så mycket dyrare blir fruktpåsar och tunnare plastpåsar

Tunnare plastpåsar, så som fruktpåsar, kommer troligtvis att börja kosta också. Priset tros hamna på ungefär 30 öre per påse

DU KANSKE OCKSÅ VILL LÄSA OM:

Förslaget: Gör det billigare att köra bil på landet

Skatteverket: Rekordmånga kan få skattepengar redan i april

Postnords krav: Vill ha tre dagars leveranstid på brev

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.