Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mugabes livvakt hotade riksdagsman

Nyheter | 14/04/2009 20:51

Presidentens livvakter tvingade Schulte att radera bilder.

Zimbabwes ökände president Robert Mugabe låter sig inte fotograferas av vem som helst.

Det fick riksdagsmannen Fredrik Schulte (m) erfara när han stötte på presidenten i en bokhandel i Singapore. Fredrik Schulte hann ta två bilder från cirka fem meters avstånd innan en kvinna i presidentens sällskap reagerade. Personer som Fredrik Schulte uppfattade som Mugabes livvakter trängde upp honom mot en bokhylla och tvingade honom att radera bilderna.

På tisdagen återvände Fredrik Schulte till Sverige. Minneskortet i telefonen ska han lämna in till riksdagens IT-support. Eftersom han inte tog fler bilder efter incidenten kommer bilderna sannolikt att kunna återskapas.

TT: Varför fotograferade du honom?

– Jag vet faktiskt inte. Det är väl bara en sådan sak som händer.

– När man upptäcker att man står bredvid vår tids Hitler åker kameran fram.

TT: Och du är 100 procent säker på att det var Robert Mugabe?

– Ja. Jag tar gift på det.

Den 85-årige presidenten styr ett land som befinner sig i ekonomisk kollaps. I vintras blev det känt att han köpt sig ett lyxhus för nästan 50 miljoner kronor i Hongkong.

Robert Mugabe äger fler dyra bostäder i Asien och hans hustru Grace har varit på flera shoppingresor i Asien, bland annat i Hongkong och Bangkok, de senaste åren. Samtidigt lider miljoner zimbabwier av akut matbrist.

Skrivet av: