Victorias livvakt misstänkt för våldtäkt

Säpovakten har varit livvakt åt både kungen och kronprinsessan.


STOCKHOLM. En polisman som under flera år arbetat som livvakt åt kungafamiljen sitter nu häktad, misstänkt för våldtäkt.

– Vi ser oerhört allvarligt på detta, säger Patrik Peter vid Säpo, till Expressen.

Säpovakten har varit verksam vid den speciella livvaktsenheten som ansvarar för skydd av den centrala stadsledningen där bland annat ministrar och kungafamiljen ingår.

Mannen har synts på bilder över hela världen sida vid sida med kungafamiljen.

Vid lunchtid i tisdags greps livvakten på sitt jobb och häktades på Kronobergshäktet i Stockholm.

Han misstänks på sannolika skäl för våldtäkt och var redan anhållen i sin utevaro efter beslut av chefsåklagare Monica Mimer. Efter förhör och husrannsakningar fördes kungens livvakt i går in till häktningsförhandlingen vid tingsrätten i en svensk stad under stor sekretess.

Enligt källor är han misstänkt för att den 19 september i år ha våldtagit en kvinna på en ort.

– Det finns en typ av relation dem emellan. När kvinnan har försökt avsluta den, ska brottet ha begåtts, säger en källa till Expressen.

Chefsåklagare Monica Mimer hade begärt kungafamiljens livvakt häktad för grov våldtäkt - något som innebär att han förutom själva det sexuella övergreppet även ska ha utsatt sitt offer för allvarliga skador.

Domstolen valde dock att häkta honom för våldtäkt av normalgraden.

Polismannen själv förnekar brott.

– Det är oerhört tunn bevisning, säger livvaktens advokat Patric Lindblom och fortsätter:

– Han säger att han är helt oskyldig till alla anklagelser. Utredningen måste nu ske snabbt och den kommer att visa att han inte gjort någonting.

Chefsåklagare Monica Mimer ville i går inte kommentera den pågående utredningen.

Patrik Peter vid Säpo bekräftar att den person som häktats är anställd hos dem men vill i övrigt inte gå in på detaljer.

– Vi ser oerhört allvarligt på detta och vi vill att ärendet utreds så snabbt som möjligt. Det är väldigt sällan som någon inom Säpo är misstänkt för ett brott, säger Patrik Peter till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.