Ebba Busch Thor: "Kommer inte regera med SD"

- 04/02/2020, 11:43

I en intervju med Expressen säger Ebba Busch Thor att det är positivt att Kristdemokraterna och Moderaterna nu pratar med Sverigedemokraterna, men att hon inte har några planer på att bilda regering tillsammans med Jimmie Åkesson.

I en intervju med Expressen TV som släpptes under måndagen berättade KD-ledaren Ebba Busch Thor bland annat om Kristdemokraternas relation med Sverigedemokraterna.

Att KD nu förhandlar med SD ser hon nu som något positivt – det har satt stopp för "pariadoktrinen" kring Sverigedemokraterna. Nu kan andra partier tänka sig prata med dem.

Detta kan ses som en tydlig riktningsförändring för partiet. Inför valet 2018 sa Ebba Busch Thor till Göteborgs Posten att "ett samarbete med SD inte var rimligt, ens på 20 års sikt".

KD har omprövat hållning och förhandlar numera med samtliga partier. (Janerik Henriksson/TT)

En "fulcitering" säger KD-ledaren som menar att rubriksättningen var missvisande. Hon säger att KD då hade som policy att inte förhandla med partier som de står långt ifrån. 

En hållning partiet nu omprövat. Nu säger istället Ebba Busch Thor att Kristdemokraterna är villiga att förhandla med alla partier.

Hon medger att SD har rört sig framåt, men att det inte är orsaken till att KD nu tagit plats vid förhandlingsbordet. Hon gläds åt att även Moderaterna nu pratar med Sverigedemokraterna.

– Det är en välgärning för kraften i den svenska demokratin, det parlamentariska läget i riksdagen och för det svenska folket, säger Ebba Busch Thor till Expressen.

Ebba Busch Thor bekräftar att Ulf Kristersson är hennes statsministerkandidat. (Christine Olsson/TT)

Ebba Busch Thor bekräftar att det är M och KD som är den "borgerliga oppositionen" och att Ulf Kristersson är hennes förstaval som statsminister. Hon har inget större intresse av att samregera med Jimmie Åkesson.

– Nuvarande regeringen är ett avskräckande exempel för varför man inte ska sitta i regering om man två helt olika partier, svaret är därför nej, säger Ebba Busch Thor till Expressen.

I en ny mätning går en partiledare om Ebba Busch Thor i förtroendeligan – läs mer om detta här