Söndag 9 Maj
Stockholm

Slöjförbud ledde till att fler började bära slöja

Slöjförbudet i Skurup har fått motsatt effekt
Slöjförbudet i Skurup har fått motsatt effekt. Foto: Carina Johansen & Johan Nilsson/TT

Efter att Skurups kommun infört ett förbud mot slöjor i kommunens skolor har effekten istället blivit den motsatta – det är fler som har på sig slöja idag än före förbudet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I december förra året röstades ett förbud mot slöjor i samtliga skolor igenom i Skurups kommun i Skåne. Men resultatet har inte riktigt blivit som man tänkt sig.

I stället för att slöjorna i skolan skulle vara ett minne blott bär nu fler elever och personal plagget.

Mattias Liedholm är rektor på kommunens största skola, Prästamosseskolan. Han säger att det har skett en ökning på 400 procent av flickor med slöja sedan förbudet.

– Jag tolkar det som att man är stolt över sig själv och sin kultur. Att man bestämmer över sig själv och sin kropp, säger Mattias Liedholm till TT.

"ETT ICKEBESLUT"

När förbudet infördes sa rektorn att skolan inte kommer att vidta några åtgärder mot elever och personal som vill bära slöja under arbetsdagen.

– I praktiken gör vi ingenting, berättade Mattias Liedholm för SVT.

Han menar att förbudet är ett ickebeslut och verkningslöst eftersom det strider mot svensk lag. 

Skolverket är inne på samma linje och säger att förbjuda skolelever och personal att bära slöja inte är tillåtet eftersom det strider mot religions- och yttrandefriheten.

ANORDNATS MANIFESTATIONER

Det var Sverigedemokraterna i Skurup som lade fram motionen om ett slöjförbud i skolan. I den föreslås ett förbud mot ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal”.

Förbudet har väckt starka reaktioner lokalt och det har arrangerats protester då vissa menar att det döljer sig rasistiska motiv bakom förbudet.

Protester mot slöjförbudet i Skurup. (Johan Nilsson/TT)

Fullmäktigeledamoten Loubna Stensåker Göransson (M) som var med och röstade fram motionen har förnekat att det skulle röra sig om främlingsfientlighet.

– Skolan ska stå fri från religiös indoktrinering. Det handlar om unga tjejers rätt till sin identitet, sin kropp och till att stå fria från patriarkalt förtryck, sa Loubna Stensåker Göransson till SVT.

Är det rätt med slöjförbud?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela