Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny mätning: S och SD kraftigt ner succé för V

- 06/03/2020, 10:09 -
SD och S tappar – V går framåt

SD och S tappar – V går framåt

Janerik Henriksson/Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

I en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop når Vänsterpartiet sin högsta notering på över 15 år. Landets två största partier fortsätter dock att tappa stöd. Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går ordentligt bakåt i mätningen.

Vänsterpartiet rusar fram i mätningarna och Socialdemokraterna backar fortsatt. Trenden har varit tydlig sedan årsskiftet och verkar hålla i sig, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

V:s avgående partiledare Jonas Sjöstedt ser ut att sluta på topp när han lämnar partiet i maj. Förtroendet för Sjöstedt är fortsatt starkt sedan han aviserade sin avgång i början på året.

Samtidigt fortsätter kräftgången för Socialdemokraterna, som nu noterar sitt näst sämsta resultat på 30 år. Partiet har enbart stöd av 22,6 procent av de tillfrågade.

MISSNÖJE MOT HÖGERPOLITIKEN

Peter Santesson, analyschef på Demoskop säger att V har lyckats locka till sig besvikna S-väljare.

– Bland S-väljare finns ett missnöje mot att partiet tvingas föra så pass mycket högerpolitik, vilket V kan utnyttja, säger han till Aftonbladet.

Partiets nya strategi att motarbeta regeringen verkar ha fungerat.

– Som V gör nu, och stoppar de mest marknadsliberala reformerna i Januariavtalet, det går uppenbarligen hem hos väljarna, säger Santesson.

SD TAPPAR OCKSÅ

Ett ljus i mörkret för S är att deras för tillfället främsta konkurrent om platsen som landets största parti, Sverigedemokraterna, också tappar.

SD backar med 1,4 procent, vilket gör att partiet får stöd av 22,1 procent och tar platsen som näst störst i landet.

Moderaterna ser dock ut att kunna utmana om den positionen. Partiet passar på att gå framåt när S och SD tappar och stödet ligger nu på 19,5 procent.

MP UNDER SPÄRREN – L KLARAR SIG PRECIS

Största ökningen står Kristdemokraterna för då de ökar med 1,2 procent. Även Liberalerna rycker framåt och ligger nu precis över riksdagsspärren på 4,1 procent.

Den klarar dock inte Miljöpartiet i dagsläget. MP tappar i mätningen och ligger nu endast på 3,1 procent.

Resultat av mätningen: 

V 10,4 (+1,1)

S 22,6 (-2,1)

MP 3,1 (-0,7)

KD 7,5 (+1,2)

C 9,4 (+0,5)

L 4,1 (+0,9)

M 19,5 (+0,6)

SD 22,1 (-1,4)

Övriga 1,3 (+-0)

S+MP+C+L: 39,2 (-1,4)

M+KD+SD: 49,1 (-0,4)► Förändring jämfört med förra mätningen inom parentes.