Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tegnell: "Kan förhoppningsvis resa fritt i Sverige i sommar"

- 09/04/2020, 18:56

Det finns goda chanser till att vi kan resa fritt inom landet i sommar. Det menar stadsepidemiolog Anders Tegnell som säger att läget troligen lugnat sig tills dess.

Stadsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare gett besked om att vi kan räkna bort utlandssemestern i sommar.

Spridningen av coronaviruset har inneburit att många har skippat planerade ut- och inrikesresor i påsk.

Detta efter att Folkhälsomyndigheten uppmanat svenska folket om att fundera på om det är nödvändigt att resa nu, även inom den egna regionen.

MYCKET TALAR FÖR EN LUGNARE SOMMAR

Men Anders Tegnell tror att det läget kommer ljusna fram till sommaren, och hoppas på en bättre sommar än påsk.

– Det finns rätt mycket som talar för att i sommar så kommer vi ha så pass lugnt att man kan resa i Sverige. Men resten av världen kommer nog vara en rätt så rörig plats. Det är dock svårt att veta precis hur det kommer vara i varje region i Sverige, säger han till SVT.

Semester i Sverige, ett alternativ både i sommar och i framtiden? (Shutterstock)

Att svenskar gärna semestrar utomlands på sommaren är ingen nyhet. Men det kan nu vara på väg att ändras, menar Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska turistföreningen.

– Det finns både risker och möjligheter i och med det här. Under sommaren kommer vi inte att resa utanför Sverige och det skapar möjligheter för en organisation som jag representerar som främjar inhemsk turism, säger hon till SVT.

BEHÖVER RESA MER MILJÖVÄNLIGT

Hon menar att detta kan leda till att vi börja fira semestern mer som man gjorde förr, med resor inom landet under kortare perioder.

– Nu blir det “back to basics”. Vi kommer kanske att tänka om en hel del kring hur vi reser. Jag tror att vi kanske kommer vara borta kortare tid och hålla oss utomhus. Det blir en annan typ av upplevelser, säger Maria Ros Jernberg.

Hon menar att läxan här är att vi bör försöka hitta sätt att resa på som är snällare för klimatet.

Läs mer om coronaviruset: Forskare: Coronaviruset kan smitta via avföring