Jordgubbar midsommar.
Jordgubbarna blir dyra i år. - Foto: Christine Olsson/Hasse Holmberg/TT

Extrema priser på jordgubbar till midsommar – så dyrt kommer det bli

Hur mycket kommer jordgubbarna kosta till midsommar? Tyvärr ser det ut som att det kan bli riktigt dyrt för den som vill lyxa till det.


För de flesta svenskar är jordgubbar ett måste på midsommar, och många är beredda att betala en rejäl slant för att komma över en liter eller två. 

2020 ser dock ut att bli ett dyrt år för gubbälskare. 

Det är den kalla våren som ställer till problem – det gör att många kommer att få nöja sig med belgiska jordgubbar till midsommar. 

När efterfrågan är stor men tillgången låg så höjs priserna – den som ska köpa jordgubbar till hela familjen kan riskera att betala hundratals kronor. 

100 kronor litern

Vanligtvis ligger jordgubbspriserna på ungefär 20 kronor litern under midsommarveckan, idag är priserna på minst det dubbla.

På torsdag och fredag kommer priserna vara som högst – enligt ATL kan priserna ligga på hela 100 kronor litern, oavsett om man väljer svenska eller importerade jordgubbar. 

– I dag tar vi 70 kronor litern, men jag kan inte säga vad de kommer att kosta på midsommar. Det är möjligt att det stiger, säger jordgubbsodlare Anna Wilén till ATL. 

Kanske är det lika bra att större sammankomster inte rekommenderas just nu.

Är du nyfiken på hur galet mycket öl vi svenskar dricker under midsommarhelgen? Det kan du se här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.