Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya siffror: många svenskar kan vara immuna mot coronaviruset

- 17/07/2020, 08:22 -

Hur många är immuna mot corona? Och har vi uppnått flockimmunitet? Nu kommer nya positiva siffror från Folkhälsomyndigheten.

Coronavåren har varit lång, och än är det inte över. Men nu kommer faktiskt lite positiva nyheter.

Antalet avlidna per dagen fortsätter att ligga på en låg nivå, och antal personer som tvingas intensivvårdas sjunker stadigt. 

Nu kommer också nya siffror från Folkhälsomyndigheten som pekar på att väldigt många svenskar kan vara immuna mot viruset. 

FHM:s generaldirektör Johan Carlson säger till Dagens Nyheter att runt 20 procent av stockholmarna kan ha utvecklat antikroppar. Ungefär lika många kan bära på så kallade t-celler. Det skulle alltså innebära att 40 procent i Stockholm är immuna mot coronaviruset. 

– Det är naturligtvis väldigt positivt. Det ger rätt höga immunitetsvärden, där vi kanske har upp emot 40 procents immunitet i Stockholm, vilket är viktigt för att slå av på spridningstakten. Det finns mycket som talar för att det är på det viset, säger Johan Carlson till DN. 

Coronavirus
Johan Carlson är optimistisk (Henrik Montgomery /TT)

Men hur är det med resten av landet då? 

Jo, där bedömer Folkhälsomyndigheten att siffran är ungefär hälften – alltså att runt 20 procent utanför Stockholm är immuna mot corona. 

Sedan smittspridningen tog fart i mars har det talats mycket om ”flockimmunitet” – alltså att så pass många är immuna att viruset inte kan spridas vidare. Enligt forskning kan nu Stockholm vara nära att uppnå det målet. 

Den 11 mars 2020 rapporterades det första svenska dödsfallet i covid-19. Sedan dess har över 5 500 som burit på sjukdomen dött i Sverige. 

Statistik: Så har svenskarna handlat på Systembolaget under coronapandemin