Nu-kan-du-testa-en-p-salva-for-man
Nu-kan-du-testa-en-p-salva-for-man - Foto: Unsplash

Nu kan du testa ett preventivmedel för män – och få betalt

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna söker nu heterosexuella par där mannen i förhållandet vill testa ett nytt preventivmedel. Som ersättning kan man få hela 7 000 kronor.


Tillhör du ett heterosexuellt par som inte vill ha barn de kommande två åren? Då skulle du och din käresta kunna kvala in i en ny studie som utförs på Karolinska Universitetssjukhuset. 

Den största skillnaden från de flesta existerande preventivmedel är att mannen nu är i fokus. 

– Vi tycker det är en jättespännande studie, säger professor Kristina Gemzell Danielsson som är professor på Karolinska Universitetssjukhuset och ansvarig för studien i Sverige, till Nyheter24

Hämmar spermieproduktionen

Studien är en del av ett större globalt forskningsprojekt tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). I Sverige ska man rekrytera totalt 400 heterosexuella par där mannen i förhållandet ska testa en p-salva. 

– Den fungerar så att den hämmar spermieproduktionen, förklarar Kristina Gemzell Danielsson. 

Hon fortsätter:

– Sedan följer vi upp att spermieproduktionen verkligen hämmas. Steget efter det är att man slutar med andra preventivmedel och bara använder det här som sitt enda preventivmedel under ett år. 

Ingen permanent metod 

Studien beräknas pågå i ungefär två år. I ett år testar man p-salvan och i ett år följer man upp att spermieproduktionen kommer tillbaka. 

– Det här är ju inte en sterilisering eller permanent metod, säger Gemzell Danielsson. 

Potentiella biverkningar 

P-salvan har redan testats på ett mindre grupp män där man inte upptäckt några allvarliga biverkningar. 

– Biverkningar som vi kan se är hudirritation om man har känslig hy, acne och förhöjd lust om man skulle få för mycket testosteron. 

Om studien är framgångsrik är nästa steg att göra en mer omfattande studie. 

– Vi tycker det är en jättespännande studie. Det är ett arbete som har pågått under lång tid, säger Gemzell Danielsson. 

Då får du delta

För att delta i studien måste man vara ett heterosexuellt par där kvinnan är mellan 18-34 år och mannen mellan 18-50 år. 

Man ska bo i Stockholmsområdet så man kan gå på regelbundna kontroller, inte vilja bli gravid men ändå acceptera en liten risk för graviditet.

För att testa p-salvan kan man få upp till 7 000 kronor i ersättning. 

Om du är intresserad av att delta i studien kan du kontakta WHO-center på Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer: "Jens", 26, testar nya preventivmedlet för män : "Känns jättebra"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du prova?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ölbryggeriet i konkurs på grund av dålig ekonomi

Allt om Dante Zia: Partner, längd och familj

Dante Zia är en svensk kock och programledare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Zia.

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Två män har gripits i tyska Bayern, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland och planerat bombdåd och mordbrand i Tyskland – bland annat mot en amerikansk militärbas. Syftet var enligt anklagelserna att undergräva Tysklands militära stöd till Ukraina.

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.