Slumpen avgör vilka som får skriva högskoleprovet – lottas ut

​De begränsade platserna till höstens högskoleprov kommer till stor del att fyllas med hjälp av ett lottningssystem, rapporterar Ekot.


Totalt 27 000 personer kommer att få skriva högskoleprovet i höst. Det är drygt hälften så många som fick skriva förra hösten. 

Nu rapporterar Ekot att platserna till stor del kommer att fyllas genom slumpen. 

Slopar "först till kvarn"-systemet

Peter Honeth, nationell samordnare för högskoleprovet, har varit ansvarig för att ta fram en plan för hur platserna ska fyllas. 

Tidigare har han sagt att det kan bli frågan om ett "först till kvarn"-system. Nu står det klart att det snarare blir en utlottning. 

Det här är främst på grund av hur tekniken kring anmälningarna är utformad. 

Så fungerar det

För att kunna hantera den stora mängd anmälningar som väntas komma in har man tagit hjälp av ett danskt IT-system. 

Klockan sju på fredagsmorgonen kommer man kunna logga in på studera.nu för att anmäla sig till provet. När man har loggat in slussas man vidare till ett slags digital väntrum. 

Sedan, klockan åtta, tilldelas man ett könummer slumpmässigt. Vilken plats man får är alltså inte kopplat till när man loggade in mellan sju och åtta. 

– Jag tycker egentligen det är bättre med lotten. Om jag får välja mellan två dåliga alternativ tycker jag nog lotten är bättre. För det blir ju en del tekniska förutsättningar som avgör annars, till exempel hur bra bredbandsuppkoppling man har, vilket är sämre än lotten, säger Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet och ledamot i Universitet- och Högskolerådets styrelse, till Ekot.

Skulle du klarat av Högskoleprovet 2019? Testa här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.