Skola-forbjuder-mjukisbyxor
Skola förbjuder mjukisbyxor - Foto: Shutterstock, Jessica Gow/TT

Skola förbjuder mjukisbyxor – vill ta avstånd från "kriminalitet"

Grundskolan Jensen i Göteborg avråder elever från att bära mjukisbyxor, "becknarväskor" och kläder som associeras med "machokultur". I ett mail till elevers föräldrar skriver rektorn att "Jensen inte är för alla".


Grundskolan Jensen i Göteborg beskrivs på sin hemsida som en skola med fokus på "disciplin" och påstås vara "det främsta valet för alla som vill nå sin fulla potential". 

I ett mail som rektor Sebastian Nyrén Vanneryr skickat ut till elevernas föräldrar beskriver han vilka typer av elever som skolan vill ha:

"Jensen är inte för alla, men delar man vår uppfattning om vad som är viktigt, då trivs man i regel mycket bra här". 

I samma meddelande skriver rektorn att skolan gjort en resa mot "toppen" genom att minska antalet elever från "utsatta områden". 

Nu har flera upprörda föräldrar reagerat på mailet, enligt Dagens Nyheter. Och det här är inte första gången som skolan hamnar i blåsväder. 

Skolans klädkod

I början av terminen skickades det även ut ett mail där skolans klädkod beskrivs, något Göteborgs-Posten rapporterat om. 

I mailet avråds elever från att ha på sig kläder som associeras med "machokultur", "utanförskap" och "kriminalitet": 

"Mjukisbyxor och så kallad becknarväska kan vara ett exempel", står det i mailet, enligt Göteborgs-Posten. 

Rektorn ber om ursäkt  

Flera föräldrar har reagerat på Jensens kommunikation till skolans elever och föräldrar. 

Bland annat säger en förälder till Göteborgs-Posten att skolan "spårat ur" och att hen känner en oro för sitt barn som går i Jensen. 

Skolan har även anmälts till Skolinspektionen av grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad efter att flera föräldrar kontaktat myndigheten. 

I ytterligare ett mail ska rektorn ha bett om ursäkt för sina formuleringar och betonat att han själv jobbat i utsatta områden, enligt Göteborgs-Posten

LÄS MER: Beslutet: Lågstadielärare ska utbildas inom sexualkunskap

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!