Brak-som-ar-bra-for-relationen
Bråk som är bra för relationen - Foto: Shutterstock, Emojipedia

Bråken som kan vara hälsosamma för en relation – enligt experten

Finns det bråk som är hälsosamma för relationen? Enligt relationsexperten Gunilla Wigertz är svaret ja, om det sker på rätt sätt.


Att bråka med sin partner är inte kul, men det behöver faktiskt inte alltid vara något negativt. 

Nyheter24 har pratat med relationscoachen Gunilla Wigertz, grundare av relationscoachen.nu, som berättar om hur man bråkar på ett hälsosamt sätt. 

Bråk som är nödvändiga 

Vissa bråk kan faktiskt vara utvecklande och ta relationen framåt, berättar Wigertz. 

– Det kan komma upp saker och ting som man behöver adressera och ta upp. Hälsosamma är de ju om de utmynnar i något positivt. 

Ett ohälsosamt bråk å andra sidan består av anklagelser, hårda ord och attacker mot den andra parten. 

– Det optimala är om man kan hålla det på en samtalsnivå, där man pratar om eventuella problem eller det man är oense om. Men relationer är ju sällan så eftersom vi har våra "ryggsäckar" från det förflutna. 

Våga berätta om ditt bagage

Enligt relationsexperten tjänar man på att tidigt i relationen sätta sig ner med sin partner och berätta om sitt bagage och hur man kan bli triggad. 

Väl i en hetsig diskussion bör man tänka på hur man lägger fram det man vill säga. Istället för "jag gör allt i hemmet" kan man föreslå att man delar upp sysslorna.

– Många gånger tar vi för givet att den andra inte vill. Men det kan faktiskt vara så att partnern inte ser vad motparten behöver, och då behöver man själv uttrycka det, förklarar Wigertz. 

Om man har svårt att diskutera med sin partner på ett hälsosamt sätt kan man få hjälp av en terapeut eller coach. 

– Där kan man få hjälp med att se sin egen "ryggsäck" och vad det är man egentligen projicerar på sin partner. 

LÄS MER: Experten: Det här krävs för att kunna förlåta otrohet

Senaste nytt

Ericsson i miljardsamarbete med AT&T i USA

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan
Den israeliska militären uppmanar världshälsoorganisationen, WHO, att tömma ett förråd som organisationen har i södra Gaza.

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

2 timmar sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

2 timmar sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

3 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.