Måndag 23 Maj
Stockholm

Larm om utbrott av fågelinfluensa: "Får stora konsekvenser"

Fågelinfluensa
Fågelinfluensa. Foto: Henrik Montgomery/TT/Cybercobra/Wikimedia Commons

Fågelinfluensa sprids just nu i flera europeiska länder. Dödligheten är stor hos de fåglar som smittas, men hur är det för människor?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Danmark har flera fall av fågelinfluensa, H5N8, rapporterats.

Enligt SVT Nyheter har Jordbruksverket därför valt att höja skyddsnivån för alla fågelbesättningar från en tvåa till en trea. Detta innebär att fåglarna ska hållas inomhus, så att smittan inte sprids till vilda fåglar.

Än så länge har människor lyckligtvis inte smittats av just denna virustyp, till skillnad från det coronavirus som just nu sprids från minkar till människor i Danmark – läs mer om det här.

Många fåglar dör

Om fåglar smittas är risken stor att de dör.

– Viruset har hög dödlighet hos fåglar. Får man ett utbrott får det stora konsekvenser och förutom att många fåglar blir sjuka och dör, kan det leda till bland annat handelsrestriktioner, säger Lotta Hofverberg som är chef för smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, till SVT Nyheter.

Som privatperson kan man hjälpa till genom att vara vaksam när man är ute i naturen.

– Hittar man döda fåglar i naturen vill vi ha in dem för undersökning, säger Malin Grant epidemiolog på Statens Veterinärmedicinska anstalt till SVT Nyheter.

Fågelinfluensa hos människor

Fågelinfluensa är en sjukdom som orsakas av olika virus – inte alla kan smitta människor. 

Även om det finns typer av fågelinfluensavirus som kan smitta människor, är det inte vanligt att det sker. I Sverige har ingen människa hittills blivit smittad. Det har dock hittats hos svenska fåglar vid flera tillfällen. 

Fågelinfluensa smittar genom väldigt nära kontakt med en smittad fågel eller dennes avföring. Dessutom måste ju den sjuka fågeln bära på en variant av viruset som kan smitta människor.

Bild: Cybercobra/Wikimedia Commons

Den variant som nu sprids hos fåglar, H5N8, har aldrig tidigare smittat människor.

När människor blivit sjuka har de ofta smittats på exempelvis fågelmarknader eller om de har tamfåglar hemma eller på jobbet.

Symptomen kan vara milda, som ögoninfektion eller influensa. Men den som smittas kan också få problem med luftvägarna, och feber, hosta och känna sig andfådd.

Det är inte troligt att smittan sprids mellan människor. 

Läs mer hos 1177 och Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:

Så länge smittar influensa

Beslutet: Alla äldre erbjuds gratis influensavaccinering

Alla regioner med lokala coronarestriktioner – det här gäller

Kommentera
Kopiera länk
Dela