Torsdag 2 Dec
Stockholm

Ökända seriemördaren död i corona – vägrade ta emot vård

Peter Sutcliffe har dött i covid-19
Peter Sutcliffe har dött i covid-19. Foto: Pexels/AP via TT

Peter Sutcliffe, känd som The Yorkshire Ripper, har avlidit av covid-19. Sutcliffe var en ökänd seriemördare som dödade minst 13 kvinnor i England under 70-talet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Coronapandemin fortsätter att svepa över världen, Sverige liksom resten av Europa är hårt drabbat. 

Även om kurvan har plattats ut något i bland annat Storbritannien så är smittspridningen fortsatt stor. Nu har en av landets mest kända brottslingar dött av viruset.

Seriemördaren Peter Sutcliffe, eller ”The Yorkshire Ripper” som han också kallades, satte skräck i hela nordvästra England under 70-talet.

Han avled i sviterna av covid-19, efter att enligt uppgifter ha nekat sjukvård. Sutcliffe blev 74 år gammal och led av andra underliggande hälsoproblem.

Foto: AP via TT

Wilma McCann var bara 28 när hon mördades av Sutcliffe. Till BBC säger hennes son Richard att han har lidit av att ständigt se sin mammas mördare figurera i media. 

– Det finns någon form av avslut där. Jag tror att många av de andra familjerna och barn till offren säkert är glada att han är borta och de har rätt att känna så, säger han till BBC.

Mördade minst 13 kvinnor

Sutcliffe mördade minst 13 kvinnor och försökte mörda ytterligare minst sju kvinnor.

Bland hans offer fanns en 28-årig fyrbarnsmamma, en 46-årig hemmafru och flera prostituerade. Många av hans offer var väldigt unga, vissa hade inte ens fyllt 20. 

Av de 13 mord som Sutcliffe dömdes för var det yngsta offret bara 16 år.

Peter Sutcliffe, under en filt, leds in i rättegångssalen av poliser. Foto: Pyne/AP via TT

1981 tog mardrömmen äntligen slut när Sutcliffe kunde gripas då han körde med falska nummerplåtar. Polisen hittade då kniv, hammare och rep.

Psykiskt sjuk

Efter två dagars förhör erkände han till slut att det var han som var The Yorkshire Ripper.

Han dömdes för sina brott och fick 20 livstidsdomar som straff. Till en början avtjänade han detta i fängelse, men ett par år senare flyttades han till ett rättspsykiatriskt sjukhus istället efter att ha fått diagnosen schizofreni.

2016 ansågs han inte längre vara sjuk, och flyttades därför tillbaka till ett fängelse.

Upprörda människor utanför domstolen där Peter Sutcliffe ställdes in för rätta i januari 1981. Foto: Pyne/AP via TT

Utreddes för mord i Sverige

Sutcliffe utreddes faktiskt för mord som begicks i Sverige också. 1980 mördades två prostituerade, en i Malmö och en i Göteborg.

Eftersom Sutcliffe jobbade som lastbilschaufför innan han greps fanns teorier om att han besökt Sverige och Danmark i jobbet. Polisen kunde senare komma fram till att de var helt säkra på att det inte var Sutcliffe som låg bakom de två morden.

LÄS MER:

Forskning visar: Därför är fler män seriemördare

"Södermannen" är en av Sveriges värsta våldtäktsmän – så lever han idag

Snart ska Lisa dödas – i första federala avrättningen av en kvinna i USA sedan 1953

Kommentera
Kopiera länk
Dela