Lördag 21 Maj
Stockholm

Svensk medellivslängd väntas sjunka – enligt SCB

Foto: Amir Nabizadeh/TT
Foto: Amir Nabizadeh/TT. Foto:

Ovanligt många har mist livet under året, som en följd av den rådande coronapandemin. Enligt en prognos från SCB kommer detta sannolikt sänka den svenska medellivslängden – vilket inte har hänt på många år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Statistik från "Statistiska Centralbyrån", SCB, visar att Sveriges rådande medellivslängd för kvinnor ligger på 84,7 år –  och 81,3 år för män.

Men enligt en ny prognos ser dessa siffror ut att sjunka i år, sedan coronapandemin orsakat ett ökat antal avlidna mellan januari och augusti 2020. 

Totalt har 6 500 fler dödsfall ägt rum under tidsperioden i år, jämfört med samma period 2019.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Väldigt ovanligt

Enligt SCB väntas de nya medellivslängderna bli 84,4 år för kvinnor och 80,8 år för män. 

Det kanske inte låter som en särskilt stor skillnad – men faktum är att något liknande inte hänt i Sverige sedan 1990. Sedan dess har medellivslängden ökat stadigt för varje år. 

Exakt hur mycket som kommer skilja 2020:s siffror från föregående år är fortfarande oklart, och beror på hur pandemin utvecklas under årets slutskede. 

Men enligt Örjan Hemström, demograf på SCB, skulle det vara överraskande om medeltalet inte sjunker.

”En så pass lång period med förhöjd dödlighet leder med stor sannolikhet till lägre medellivslängd. De flesta extra dödsfallen jämfört med föregående år har inträffat i äldre åldrar, men det ser ut som att dödstalen kan bli högre 2020 än 2019 i alla åldersgrupper”, säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer: Ny studie: Risken att dö i corona i Sverige har minskat

Läs mer: Läkare misstänks dödat covid-patienter: "Jag stod inte ut"

Kommentera
Kopiera länk
Dela