Lördag 21 Maj
Stockholm

Experternas tips: Så undviker du spontanköp på Black Friday

Så undviker du spontanköp på Black Friday
Så undviker du spontanköp på Black Friday. Foto:

Plötsligt har du köpt ett par skidor trots att du aldrig varit i fjällen, en fön trots att du är skallig och en balklänning till en fest du ännu inte blivit bjuden till. Men det finns knep för att undvika onödig shopping på Black Friday.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rea, erbjudanden och prissänkningar. Ingen dag lockar till shopping lika mycket som Black Friday. 

I år gör pandemin att många förmodligen kommer att undvika galleriorna och de fysiska butikerna – men shoppingen online finns nära till hands. 

Och visst är det roligt med nya grejer – men det är lätt att gå loss på helt onödiga saker.

– Det är inte helt lätt hur man ska undvika det. Det kräver en hel del från den enskilda konsumenten, ett aktivt tänkande mot att handla, säger Lena Hansson, forskare inom digitalisering av konsumtion, detaljhandel, tillgänglighet och design vid Göteborgs Universitet till Nyheter24.

Dessutom är det inte ens säkert att du faktiskt gör ett fynd. 

– Företagen spelar på något som brukar kallas "fear of missing out", det vill säga att man ska passa på medan man kan nyttja ett erbjudande, säger Gabriella Wulff, doktor i företagsekonomi och forskare inom detaljhandeln vid Göteborgs Universitet, till Nyheter24 och fortsätter:

– Men prissänkningarna kommer igen och det är heller inte säkert att det är en faktisk prissänkning. Förra året gick en prisjämförelsesajt ut med mätningar att många företag använde sig av "bluffreor", det vill säga att man höjer priserna innan för att sedan sänka lagom till black week. 

Vill du läsa mer om hur företagen lurade kunderna genom stora prishöjningar innan rean, så kan du göra det här.

Experterna tipsar: 

Avregistrera dig som medlem hos butiker – så slipper du nyhetsbrev och erbjudanden.

Se över dina behov över en längre tid – är det du köper något du suktat efter en längre tid.

Planera in att göra något annat – så undviker du en shoppingtur. 

Sov på saken – eller vänta en timme i alla fall. Det är stor chans att köpsuget minskat eller försvunnit helt vid lite eftertanke. 

Genomskåda bluffreorna – det är inte säkert att det är en prissänkning. Förra året höjde många butiker priserna innan, för att sedan sänka dem till Black Friday.

Behåll lugnet skapa inte ett behov du inte har.

2020:s årliga skamlista har kommit. Den listar de företag i Sverige som får flest anmälningar till Konsumentombudsmannen. Vilket företag som toppar listan kan du läsa om här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela