Lördag 21 Maj
Stockholm

Nya coronaråd för Göteborgs förskolor – det här gäller

Nya-coronarad-pa-forskolor-i-Goteborg
Nya coronaråd på förskolor i Göteborg. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Tidigare har barn i Göteborgs stad som varit sjuka i mer än 24 timmar behövt vara hemma i minst sju dygn. Efter kritik om att kraven varit otydliga ändras nu rekommendationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den 23 oktober skärpte Göteborgs stad sina coronaråd för förskolan. 

Den nya rekommendationen blev då att barn som haft symtom i ett dygn skulle stanna hemma i minst sju dygn. Barnet skulle även vara symtomfri i 48 timmar.

I praktiken innebar ändringen att alla förkylda barn skulle stanna hemma i minst en vecka. 

Beslutet kom efter att Göteborgs stad försökt tolka Folkhälsomyndighetens råd angående förskolor. 

Efter kritik om att råden var otydliga har nu Folkhälsomyndigheten förtydligat rekommendationen – och Göteborgs stad följt efter.

– Nu har Folkhälsomyndigheten förtydligat sina skrivningar vad gäller barn i förskolan och smittskydd har också gjort om sina tolkningar. Därefter har vi anpassat våra rekommendationer så att de stämmer överens, säger Eva Jakobsson, covidsamordnare vid förskoleförvaltningen, till Göteborgs-Posten

Nya rekommendationerna

Enligt de nya rekommendationerna ska sjuka barn stanna hemma så länge barnet har symtom och sedan två symtomfria dagar utöver det.

Om barnet varit hemma i minst sju dygn, mår bra och inte haft feber på två dygn kan barnet gå tillbaka till förskolan med lindriga symtom, som lätt hosta eller snuva. 

Om barnet eller någon annan i familjen har testat positivt för coronaviruset ska barnet dock vara hemma i minst sju dygn, precis som vuxna.

LÄS ÄVEN:

Folkhälsomyndighetens besked: Då kan vändningen komma

Anders Tegnell: Jag kan inte förstå kritiken

Kommentera
Kopiera länk
Dela