Tisdag 25 Jan
Stockholm

Mamma höll son isolerad i 28 år – det här vet vi

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT. Foto:

Nyheten om den 41-årige mannen som misstänks ha hållits isolerad av sin mamma i närmare 30 år slog ner som en bomb under måndagskvällen. I vilket tillstånd var mannen, vem hittade honom och hur kan det här ha fått ske? Här är allt vi vet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under söndagskvällen inkom en anmälan från en läkare på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Detta efter att man tagit emot en 41-årig patient, vars tillstånd ansågs vara allvarligt. 

Mannens misstänks ha hållits instängd i sitt hem sedan han var 12 år gammal, helt isolerad från vänner, familj och den yttre världen.

Den som tros ligga bakom isoleringen är hans egen mamma – en 70-årig kvinna som kunde gripas av polis under måndagen. 

Det tillkommer konstant ny information i det chockerande fallet. Här har Nyheter24 samlat allt vi vet hittills. 

Ytterdörren till lägenheten där mannen hållits isolerad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

"Det var som i en skräckfilm"

Den svårt medtagna mannen återfanns av sin syster – som tagit sig in i lägenheten efter flera år av misstankar. Hon förstod att något var allvarligt fel, men hade aldrig kunnat ana vilken syn som skulle möta henne på andra sidan ytterdörren.

– Det var som att gå från verkligheten och rakt in i en skräckfilm, sade hon om lägenheten som mannen hittades i.

Och beskrivningarna hon delat med sig av målar upp en bild av precis det.

När hon öppnade den olåsta dörren möttes hon omedelbart av en rutten stank. Enligt systern kan lägenheten inte ha städats på många, många år – och var full av damm, smuts och urin. 

Hon vadade fram genom stora mängder bråte och återfann till slut sin bror på köksgolvet. 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Satt på golvet – i pölar av var

Systern hittade sin 41-årige bror i ett allvarligt tillstånd, både psykiskt och fysiskt. 

– Mentalt var han stressad och orolig och lite rädd, men samtidigt glad att se mig, jag upplevde det så att han blev upprymd av att se mig, men hans fysiska skick var fruktansvärt, har hon sagt till Expressen. 

Hela vaderna var täcka av stora, vätskande sår. En del av ena vaden ska ha varit svart i tonen – och under honom låg pölar av var. Förutom två svarta tänder i underkäken ska mannen ha varit helt tandlös. 

Systern hade nåtts av informationen att mamman, för egen del, uppsökt läkare under söndagen. Då såg hon sin chans att besöka lägenheten, där hon anade att sin bror fanns. 

– Jag förstod att han fanns där inne och att han måste vara rädd eftersom mamman var hans enda trygghet och nu var hon borta, säger hon.

Mamman beskrivs som en sektledare

Den upphittade mannen ska inte haft kontakt med någon utomstående person sedan han var ett barn. Enligt systern har modern, likt en sektledare, manipulerat honom under hela hans liv. 

Till slut saknade han helt och hållet koppling till det övriga samhället och lämnade inte lägenheten – trots att mamman aldrig ska stängt in honom fysiskt. 


Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sörjer sin avlidne son

Både sonen och mamman har hittills avböjt att kommentera anklagelserna offentligt, men systern tror sig veta vad besattheten kring sonen grundar sig i.

Under barnens uppväxt avled nämligen deras syskon, vilket tog väldigt hårt på modern.

– När hon fick en ny son döpte honom till samma namn som min storebror och sa alltid till oss att hon hade fått tillbaka sin son.

Den idag 41-årige sonen ska därför växt upp i tron om att han är den avlidne sonen, som på ett mirakulöst sätt återuppstått och återförenats med sin moder. 

Gripen – och sedan släppt på fri fot

Den 70-åriga modern greps av polis under måndagen och anhölls misstänkt för olaga frihetsberövande och grovt vållande av kroppsskada. 

Under onsdagskvällen gick åklagarmyndigheten ut med nyheten att kvinnan försatts på fri fot – då misstankarna mot henne försvagats. Utredningen är fortsatt igång, men hon kommer på befintliga grunder inte begäras häktad. 

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur kan detta ha hänt?

Ja, den frågan ställer sig många just nu.

Flera lärare och rektorer från mannens uppväxt har redan hörts – och inställningen har varit delvis kritisk. 

Man ställer sig frågande till hur utomstående inte reagerat tidigare, framförallt i samband med att han hoppade av grundskolan på mammans initiativ i sjunde klass.

Även anhöriga har kritiserats för att man inte agerat förrän nu. Men enligt systern har man ropat på hjälp under många år – utan att få gehör. 

– Jag är chockad, förtvivlad men samtidigt lättad. Jag har väntat på den här dagen i 20 år eftersom jag förstått att hon kontrollerat hans liv totalt, men ändå aldrig anat vidden. Jag är bara tacksam att han fick hjälp och kommer att överleva, säger hon till Expressen.

Inga brottsmisstankar mot mamman

Det finns inte längre några brottsmisstankar mot den 70-åriga mamman, enligt åklagare Emma Olsson. 

– Under de här dagarna som vi jobbat i ärendet och kvinnan suttit anhållen har vi inte egentligen hittat något bevis som styrker att det föreligger något brott, säger Emma Olsson till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är ett ärende för vården och socialtjänsten, men inte för rättsväsendet i nuläget.

Kvinnan försattes på fri fot efter tre dagar i häktet.

Läs mer: Släktingen hittade instängda 41-åringen: "Viskade mitt namn"

Läs mer: 70-årig kvinna gripen – misstänks ha isolerat sin son i 28 år

Kommentera
Kopiera länk
Dela