Därför får du inte corona
Därför får du inte corona - Foto: Johan Nilson/TT

Därför har du fått corona – men inte din partner

Har din partner haft corona men inte du? Det betyder tyvärr inte att du är en immun övermänniska. Enligt flera experter smittar inte majoriteten som har covid-19.


Vem som får corona kan kännas som ett lotteri. Och det är just virusets nyckfullhet som gör det så svårt att förstå – och förutspå. 

Vem sprider egentligen corona, och när? 

Enligt två svenska experter som Johan Giesecke, Sveriges förre stadsepidemolog och Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, är de flesta av dem som har corona inte smittsamma. 

Statistik visar att risken att bli smittad av den du bor med bara är 20 procent – 40 procent om det är din partner, skriver Expressen.

Läs mer: Fler svenskar döda i corona på tio dagar – än i Norge totalt

20 procent smittar alla

Agnes Wold sträcker sig så långt som att 80 procent inte smittar någon, medan 20 procent smittar många fler.

– Det kan bero på två saker: Att inte alla människor utsöndrar de här perfekta virusdropparna som på ett perfekt sätt andas in av andra människor, säger hon till Expressen och fortsätter: 

– Det andra är att det är på mottagarsidan, att yngre människor har en medfödd immunitet. Då kan man kanske ha så bra försvar att man motar den här infektionen innan det hinner bli en infektion.

LÄS MER:

Nu öppnar SL framdörrarna igen – detta gäller

Varningen: Så blir din handsprit en otäck brandfara

Ett år med corona – här är bilderna från en förändrad värld

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?